Mennyi egy roncs piaci értéke?

2002.01.15. 13:14

A biztosító gazdasági totálkárt állapított meg, 154 ezer Ft piaci érték mellett kb. 62 ezer Ft roncsértéket, így 92 ezer Ft kártérítést akar fizetni.

Tisztelt Kárszakértő!

Kérem szíves segítségét az alábbi ügyben.
Pár hónappal ezelőtt vétlen résztvevője voltam egy balesetnek, amiben autóm (14 éves Skoda) eleje és hátulja is megsérült, továbbá a lökhárítók, azok tartószerkezetei, csomagtér tető stb. (hátulról nagy sebességgel nekem ütköztek és rálöktek az előttem állóra).
A biztosító gazdasági totálkárt állapított meg, 154 ezer Ft piaci érték mellett kb. 62 ezer Ft roncsértéket, így 92 ezer Ft kártérítést akar fizetni.
Véleményem szerint a 62 ezer Ft roncsérték irreálisan magas, pontosan azért, mert a négy ajtó kivételével nem maradt ép karosszériaelem (ezt a kárfelvételi jegyzőkönyv is tanúsítja).
Az egyszerű felülvizsgálati kérelmemre a biztosító (KÖBE) azt válaszolta, hogy szerintük a kárszámítás módja megalapozott. Kérdésem az, hogyan tudok felülvizsgálatot kérni, amiben a roncsot valódi piaci értéken veszik figyelembe?

Köszönettel:
Gerhát András
(2001. 11. 13.)

Tisztelt Uram!

A leírtak alapján a felülvizsgálati kérelme nem hozott eredményt. Én azt javaslom, hogy az un. roncsra kérjen hivatalos árajánlatokat autó bontóktól. Amennyiben az árajánlatok lényegesen eltérnek a biztosító által megállapított roncsértéktől, akkor ezen árajánlatok becsatolásával újból kérjen a kárt rendező biztosítónál felülvizsgálatot.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.