Hányszor legyen elismerve a felelősség?

2002.01.16. 13:26

A kárt okozónak a biztosító kiküld egy levelet, hogy elismeri-e a felelősségét, vagy sem. Ha nem ismeri el akkor semmis a helyszínen nekem elismert felelőssége.

Tisztelt Kárszakértő!

A biztosítómnál egyszer feltettem azt a kérdést, hogy ha koccanás történik és megállapítjuk (mindkét fél) a felelősség elismerését, akkor ezek után a kárt okozónak a biztosító mégis kiküld egy levelet, hogy elismeri-e a felelősségét vagy sem. Ha nem ismeri el akkor semmis a helyszínen nekem elismert felelőssége.
Akkor mi szükség van a helyszíni elismerésre ha azt később megvétózhatja, vagy milyen okmányok kellenek ahhoz, hogy biztosra menjen az ember?
Minden esetben rendőrségi jegyzőkönyvet kell íratni?
Mit lehet tenni, hogy biztosra menjen a kárt elszenvedett autós?

Köszönettel: Antal Zoltán
(2001. 11. 26.)

Tisztelt Uram!

A felelősség megállapításához nem elegendő a károkozó elismerő nyilatkozata. Ez nem jelenti azt, hogy minden esetben ki kell hívni a rendőrséget. Rendőrségi intézkedésre akkor van szükség, ha a károkozó és a károsult a helyszínen nem tudja eldönteni, hogy ki a felelős a bekövetkezett balesetért. A felelősség megállapításánál mindenkor vizsgálják a két fél nyilatkozatát, a gépjárművek sérüléseit, a baleseti mechanizmust, a KRESZ előírásait, amennyiben szükséges a helyszínt, tanúkat stb.
Vita esetén utólag is jogi útra terelhető az ügy, ahol már igazságügyi gépjármű-kárszakértőt is bevonhatnak a felelősség megállapításához.
Természetesen személyi sérüléses balesetnél és akkor, ha valamelyik fél külföldi, mindig célszerű kérni a rendőrségi intézkedést, még akkor is, ha a felelősség kérdésében nincs vita a felek között.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.