Értékcsökkenés új autón II.

2002.01.27. 10:09

4 hónapos autónkkal karamboloztunk, az autó totálkáros lett. Kérdésem: az, hogy a biztosító, aki a KGFB-re fizet (nem én voltam a hibás), új értéken állapítja meg a kárt, vagy pedig avulást is számít?

Tisztelt Kárszakértő!
4 hónapos autónkkal karamboloztunk, az autó totálkáros lett. Kérdésem: az, hogy a biztosító, aki a KGFB-re fizet (nem én voltam a hibás), új értéken állapítja meg a kárt, vagy pedig avulást is számít, a biztosítótól függ, vagy általános szabályban van rögzítve?
A Providenciánál például az általános gépjárműbiztosítási feltételekben le van írva, hogy fél évnél fiatalabb autó újnak számít. A Colonia ezzel ellentétben kb. 10% értékcsökkenéssel számolt.
A Colonia weboldalán semmilyen ide vonatkozó információ nem található.

Köszönettel, Csontos Edit
(2001. 12. 04.)

Tisztelt Asszonyom!

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása alapján rendezett kárügyekben, a vonatkozó rendelkezések értelmében (Kormányrendelet, Ptk.), a károsult kárigényét káridőponti értéken térítik meg. Ez minden biztosítónál egységes, ettől eltérni nem lehet. Ez az Önök esetében azt jelenti, hogy a négy hónapos gépkocsit avultatni fogják. Az Ön által hivatkozott biztosítótársaság feltételeiben foglaltak a casco biztosításra vonatkoznak, s nem a kötelező biztosításra. Az utóbbinál a szolgáltatásra (kártérítésre) nem a biztosítást kötő személy jogosult, hanem egy harmadik személy, akinek a kárt okozták. Ezért a kártérítés feltételeiben nincs különbség a biztosítók között.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.