Hókotró okozta kár

2002.01.31. 00:16

A gép végigverte az autó oldalát és tetejét menet közben sóval, kavicsokkal, érdesítőanyaggal, több száz helyen gombostűfejnyi méretekben verve le az oldaláról a fényezést, festést.

Kedves Mária!

2001. december 12-én történt céges Audinkkal egy sajnálatos eset. A Normafáról lefelé haladva a szemközti sávban felfelé haladó kotró és sózógép szórója (lehet hogy szabályosan, és érthető módon) úgy volt beállítva, hogy haladás közben mindkét sávot (a sajátját és a szemköztit is) szórja maga mögött. Igen ám, csakhogy a szűk, egy sávos úton kikerülésre vagy erős fékezésre (lévén több centis hó) nem volt lehetőségünk. A gép végigverte az autó oldalát és tetejét menet közben sóval, kavicsokkal, érdesítőanyaggal (több száz helyen gombostűfejnyi méretekben verve le az oldaláról a fényezést, festést stb.)
Amennyire én tudom, ha pl. főút mellett parkolok, a szükséges hóeltakarítással okozott kárt tűrnöm kell (azaz pl. ha ablakig belepi a kocsit az egyik oldalon az eltakarított sós hó, latyak, sár stb. hó egy-egy hóeke elhaladása után). De érvényes ez menet közben is? Sajnos a köd és a rossz idő miatt a hókotró azonosító adatait nem írtuk fel, de lévén a pontos időmeghatározás alapján (óra, perc) gondolom a köztisztaságisok tudják melyik járműről van szó.
A szerény magánvéleményem szerint ez enyhén szólva a közlekedők veszélyeztetése. Mi van, ha egy kavics beveri az oldalablakot vagy a szélvédőt? Remélem, az érintettek is olvassák a Totalcar-t, és esetleg elgondolkodnak dolgokon. Lévén beköszöntött a tél, felhomályosítaná a Net közönségét, remélhetünk-e ilyenkor kártérítést?

Tisztelettel várom válaszát: Gábor
(2001. 12. 13.)

Kedves Gábor!

A munkavégzés közben okozott károkért a munkáltató felel. Így pl. a hóeltakarítással összefüggésben okozott károk sem tartoznak a gépjárművek felelősségbiztosításának körébe. Azt javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot a FKF Rt-vel, s ott nyújtsák be kárigényüket.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.