Kötelezős kártérítés

2002.01.31. 00:32

Van tanú, van a vezető részéről felelősségelismerő nyilatkozat, a teherautónak van kötelezője, a káresemény azonosítható, tehát az ember azt hinné, hogy irány a biztosító és hamarosan megkapom a kártérítést.

Tisztelt Kárszakértő!

Még 2001 szeptemberében egy eltévedt IFA-'ás nekem tolatott egy kereszteződésben. Van tanú, van a vezető részéről felelősségelismerő nyilatkozat, a teherautónak van kötelezője, a káresemény azonosítható, tehát az ember azt hinné, hogy irány a biztosító és hamarosan megkapom a kártérítést (a javítás 130 ezer Ft volt). A dologban ott a bökkenő, hogy a teherautó tulajdonosa nem volt ott a balesetnél, ezért a biztosító levelet írt neki, hogy övé-e az autó, a vezető jogszerűen vezette-e és még mit tudom én miket kérdezett. A kedves tulajdonos viszont nem válaszol.

Valahonnan úgy tudom, hogy amennyiben egy jármű rendelkezik kgfb-vel, akkor mindenféleképpen ki kell fizetni a kártérítést a károsultnak. Vagy mégsem?

Tisztelettel kérem javaslatát.
Tápai János
(2002. 01. 02.)

Tisztelt Uram!

Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a gépjármű vezetője és a tulajdonosa nem ugyanaz a személy, akkor tisztázni kell, hogy ki a gépjármű üzembentartója. Sajnos előfordul, hogy a gépkocsit eladják és az új tulajdonos nem köti meg a kötelező felelősségbiztosítást, valamint nem íratja át a gépkocsit a saját nevére, ugyanakkor a régi tulajdonos elfelejti bejelenteni a biztosítónak a tulajdonosváltozást. Előfordulhat az is, hogy a tulajdonos engedélye nélkül vezették a gépkocsit. Az így okozott károkra nem vonatkozik a kötelező felelősségbiztosítás, ekkor továbbítják a Mabisz felé a káranyagot, s ott rendezik az ügyet. Tehát a biztosítónak a kormányrendelet értelmében a kárügy rendezéséhez be kell szereznie a tulajdonos nyilatkozatát. Ennek a nyilatkozatnak a megtétele viszont már a szerződő kötelessége.
Jelen esetben a tulajdonos nyilatkozatának hiányában a biztosító nem rendezheti a kárt, viszont Ön jogi úton érvényesítheti kárigényét közvetlenül az okozóval szemben.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.