Ki téríti meg a káromat?

2002.02.06. 13:42

A szélvédőn találtam egy cédulát, amit egy jóakaratú szemtanú hagyott ott, valószínűleg a károkozó rendszámával és kocsijának típusával.

Tisztelt szakértő!

A problémám a következő lenne:
Reggel leparkoltam az autóm, és du. amikor érte mentem vettem észre, hogy valaki összetörte (a kár kb. 120 ezer Ft). A szélvédőn találtam egy cédulát, amit egy jóakaratú szemtanú hagyott ott, valószínűleg a károkozó rendszámával és kocsijának típusával. (A szemtanú nem hagyta meg saját adatait.)
A rendőrségen megtettem az ismeretlen tettes elleni feljelentést, mellékelve a szélvédőn talált cédulát.
A rendőrök nem sok jóval biztatnak, - hacsak a károkozó egy őszinteségi rohamában, ami sajnos nem várható, hogy rátör - valószínűleg nem fogják tudni bizonyítani a károkozó vétkességet.

Kérdésem:
Várható-e, hogy valaki téríti a káromat, és ha igen akkor ki?
Mit kell ehhez nekem tennem?
(Casco van 100 000 -es önrésszel).

Köszönöm válaszát:
Mesko Geza
(2002. 01. 18.)

Tisztelt Uram!

Ismeretlen károkozó esetében csak casco biztosítás alapján lehet a gépjárműben keletkezett kárt megtéríteni, önrész levonásával. Akkor, ha a rendőrség a hátrahagyott rendszám alapján megtalálja a károkozót (és ő beismeri a károkozást vagy a gépkocsi sérüléseit azonosítják), természetesen a kár rendezhető felelősségbiztosítás terhére.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Üdvözletem!

Épp most akadtam rá Tápai Jánosnak adott válaszára, ahol azt javasolta perelje a károkozót, mivel a teherautó tulajdonosa nem válaszolt a biztosító megkeresésére.

A 171/2000 Korm. rendelet 7§, 9§, 10§ és a 1.sz. melléklet 1§ alapján viszont, értelmezésem szerint a MABISZ fogja megelőlegezni a kártérítést, és majd a MABISZ fogja behajtani a kifizetett összeget vagy a tulajdonostól, ha nem volt biztosítása az autónak vagy a sofőrtől ha jogosulatlanul vezette a gépjárművet vagy a biztosítótól ha az csak kekeckedett szegény károsulttal.

Örülnék ha szerény levelemet elküldené az illetőnek azzal a tanáccsal együtt, ha bármi gondja lenne, keresse meg az MAK ingyenes jogsegélyszolgálatát.

Tisztelettel
K. Péter
(2002. 02. 01.)

Tisztelt Uram!

A Mabisz akkor fizet kártérítést, ha az okozó ismert, ill. a károkozó gépjármű tulajdonosa és nincs a gépjárműre érvényes kötelező felelősségbiztosítás. Akkor, ha a gépjárművet jogosulatlanul vezették, az a biztosító társaság köteles a kárt rendezni, amelyiknél a járművet biztosították, majd a biztosító visszakövetelheti a gépjármű vezetőjétől a kifizetett kártérítést.
Addig, amíg ebben az ügyben nem tisztázzák a helyzetet, sem a Mabisz-nak nem lehet átadni a kárügyet, sem a biztosító nem tud kártérítést fizetni.

Tisztelettel:
Szekeres Mária.


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.