2002.02.08. 00:08

Ismerve a büntetőeljárás hosszadalmas voltát, a saját CASCO-m alapján kértem a kár rendezését.

Tisztelt Mária!

2001. december 5-én hajnalban az út szélén szabályosan várakozó (vészvillogót is használó) Suzuki Sedan autómba szinte fékezés nélkül hajtott bele egy - utólag kiderült - erősen ittas (8 ezrelék feletti) hölgy és belepréselte az elejét egy előtte álló Wartburgba. Nem ült senki az autómban, attól pár méterre állva láttuk az eseményeket.

A rendőrségi intézkedés után - ismerve a büntetőeljárás hosszadalmas voltát, lévén létszükséglet az autó számomra - a saját CASCO-m alapján kértem a kár rendezését. Ekkor az EuroTax katalógus alapján a 16 hónapos 22e km-t futott sérülésmentes autómat 1.830.000 Ft-ra értékelték. Az új ára 2 millió 480 ezer Ft volt (ABS kivételével full-extra, ami a Suzukinál elérhető). Szeptember végén gondolkoztam a lecserélésén egy másik Suzuki modellre, akkor abban a szalonban, ahol vettem 2,1 millió Ft-ért számolták volna be.
Ezt figyelembe véve elég komolynak tűnik az árkülönbség.

Szerencsére a vétkes hölgynek volt felelősségbiztosítása, így várható, hogy majd egyszer kapok még egy kis pénzt. Most jön a kérdésem.

Amennyiben végre egyszer majd lezáródik a rendőrségi eljárás, és a biztosító a felelősségbiztosítás alapján is fizetni fog, akkor milyen kártérítésre számíthatok még. Gondolom az önrész feltétlenül, meg a Casco - a káresemény miatt - kötelezően előre kifizettetett éves díja.
Ez viszont még mindig nagyon karcsú az autó törés előtt értékét figyelembe véve.
Ön mit tanácsol, mire számíthatok még, ill. mit kell tennem, hogy ne bukjam el azt a bő negyedmillió Ft-ot?

Tisztelettel:
Kovács Attila
(2002. 01. 16.)

Tisztelt Attila!

Abban az esetben, ha egy kárügyet előzetesen casco biztosítás alapján rendeznek, s a totálkár miatt levonják az évfordulóig esedékes díjat, akkor ezt visszatérítik, amikor átkerül a kárügy a kötelező felelősségbiztosítási szerződésre. Természetesen az önrészt is ekkor térítik meg. Ezenkívül, amennyiben van más kárigénye is, azt írásban kell benyújtani a biztosítóhoz.
A gépjármű értékelésével kapcsolatban kérhet felülvizsgálatot a kárt rendező biztosítónál. Amennyiben rendelkezésre áll a szervizkönyv, vagy javítási számla stb. akkor ezeket célszerű becsatolni a kérelem mellé.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.