Késedelmes kárbejelentés

2002.02.19. 11:38

Mivel jöttek az ünnepek, majd év elején a munkahelyemről nem tudtam elszabadulni, a biztosítónak csak az idén jeleztem a kárt.

Tisztelt Kárszakértő!
2001.12.22-én ellopták az egy éve vásárolt SAAB típusú gépkocsimat, a feljelentést rögtön megtettem. Volt casco biztosításom az Atlasz biztosítónál.

Az Ön véleménye?

A kollégám elbeszélése alapján amikor neki ellopták a kocsiját a biztosító a rendőrségi nyomozás lezárásáig nem tett semmit. És mivel jöttek az ünnepek, majd év elején a munkahelyemről nem tudtam elszabadulni, ezért én a biztosítóban a kárt csak 2002. 01. 21-én jelentettem.

Ott a kárt felvevő vezető kárszakértő közölte, hogy a casco szerződés szerint 2 munkanapon belül be kelett volna jelentenem a kárt (dec. 27-ig) ezért a biztosító el fogja utasítani a kárigényem (természetesen be volt fizetve a cascóm) késedelmes kárbejelentésre való hivatkozással. Természetesen ebben az esetben a fennálló gépkocsi törlesztésemet is nekem kell megadni a banknak. Magyarul se kocsi, se pénz, plusz fizethetném a kölcsönt saját zsebből amikor a lopás ideje alatt érvényes cascóm volt.

Kérem segítségét.
Tisztelettel: András
(2002. 01. 25.)

Tisztelt Uram!

A Ptk. 544. § -a alapján a biztosítási eseményt a szabályzatban, biztosítási feltételekben meghatározott időn belül be kell jelenteni a biztosítónak, meg kell adni a szükséges felvilágosításokat, és lehetővé kell tenni a bejelentés és a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését.
A biztosító kötelezettsége (kártérítés) nem áll be, amennyiben a biztosított a fenti kötelezettségeket nem teljesíti és emiatt lényeges körülmények kideríthetetlenekké válnak.
Az Ön kárügyére az idézett rendelet vonatkozik.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.