Újfent az avultatásról

2002.02.19. 11:47

A károkozótól az eredeti állapot helyreállítása követelhető, ill. a károsult vagyonában bekövetkezett csökkenést kell megtérítenie.

Tisztelt Szekeres Mária!

Felháborodva olvastam, hogy a 4 hónapos autót is avultatják. Viszont nálunk miért az a gyakorlat, hogy az avultatások árát mindig a vétlen tulaj fizeti meg?
A baleset okozásért felelős ember kellene, hogy az avultatási árkülönbséget megfizesse, nemde?

Tisztelettel,
Nagy Zoltán
(2002. 01. 29.)

Tisztelt Nagy Zoltán!

A hatályos jogszabályok szerint a károkozótól az eredeti állapot helyreállítása követelhető, ill. a károsult vagyonában bekövetkezett csökkenést kell megtérítenie. Ennek megállapításánál a káridőponti érték meghatározása a kiinduló pont. A piaci viszonyok alapján egy négy hónapos gépjármű értéke nem egyezik meg egy új gépkocsi értékével. Az értékvesztés az első évben a legnagyobb mértékű. Tehát a károkozótól, ha egy négy hónapos gépkocsiban kárt okozott, nem követelhető egy teljesen új, "0" km-es gépkocsihoz viszonyított értékvesztés, csak egy négy hónapos gépkocsiban bekövetkezett értékcsökkenés.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.