Totálkár külföldön

2002.02.20. 23:59

Belvárosi forgalomban 70-80 km/h-s sebességgel fékezés nélkül belém szaladtak, és rátoltak az előttem álló autóra.

Kedves Szakértő!

Ma, február 18-án reggel 9 órakor Németországban totálkárosra törték az autómat. (Honda Civic 4 ajtós, 1994, 1.6 V-tec)
Belvárosi forgalomban fékezés nélkül belém szaladtak 70-80 km/h-s sebességgel, és rátoltak az előttem álló autóra. A hibát a vezető elismerte, engem nem terhel semmi. Magyar állampolgár vagyok, és az autó is magyar volt.

Az autón 3 hete történt egy 250 ezer forint értékű motorfelújítás és egy 220 ezer forint értékű klíma beszerelése. Ezek is sérültek, mivel az előttem álló autóba beletoltak irdatlan erővel. Az ülésem háttámlája a súlyom alatt kiszakadt, azaz eltört a rögzítő fém kar. Óriási erejű volt az ütközés.

Még a mai nappal ellátogattam egy orvoshoz, aki röntgenképek alapján megállapította, hogy Schleudertrauma-t szenvedtem (nem tudom a magyar megfelelőjét, nyaki zúzódás/húzódás), valamint keletkezett egy 15 centis seb a jobb lábszáramon. Adott egy igazolást miszerint 2 hétig táppénzre kellene mennem.

Az autó most egy roncstelepen áll, és a szakértőre várunk, akit ismerősöm segítségével választottunk. Rendőrségi intézkedés volt, az adatlapokat még nem kaptam meg. Üzleti úton tartózkodok itt (magyar cégem német ügyfeleinél), viszont az autó az én nevemen van. Viszont ez az első karambolom 94 óta, mióta vezetek, és ráadásul külföldön történt.

A következő lenne a kérdésem:
Mit kell tegyek ahhoz, hogy a hibás fél itteni biztosítója (R&V), mihamarabb és minél szélesebb
körben állja a keletkezett káromat? Úgymint
1. bérautó
2. orvosi kivizsgálás költségei
3. fájdalomdíj a fennálló nyaki problémák ill. a lábszár miatt
4. munka kiesés
5. autó (roncs) hazaszállíttatása

Mit tudok kárként elszámolni? Mit kell feltétlenül figyelembe venni ahhoz, hogy mihamarabb új autóhoz illetve pénzemhez jussak? Autó nélkül ugyanis nem tudok dolgozni.

Nagyon halas lennek ha ellátna pár jótanáccsal, a cégünk működtetésének egyik alapja volt az autóm. Az autóról készült képeket megmutattam az interneten át a márkaszervizemnek, és ok azt mondtak, hogy a látottak alapján letehetek róla, hogy azt helyre lehet állítani.

Egyszóval örülnék, ha mihamarabb közel 0-ra kijönnék.
Köszönettel
Kovacs Attila
(2002. 02. 18.)

Tisztelt Uram!

Több lehetőség is van a kár érvényesítésére.
Ön közvetlenül fordulhat a német felelősségbiztosítóhoz és érvényesítheti kárigényét. Ezzel megbízhat egy német ügyvédet is.
Itthonról is kérheti a kár megtérítését ügyvéden vagy ezzel foglalkozó szervezeten keresztül. Abban az esetben, ha az Allianz Hungária Biztosítónál rendelkezik EURO kár- és jogvédelmi biztosítással, akkor ennek igénybevételével is rendezheti a kárügyet, valamint egyedi megbízás keretében fenti társaság ugyancsak vállalja a kárigény benyújtását.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.