Díjfizetés a semmire?

2002.03.20. 21:28

Mivel az autót februárban ellopták, mire fel fizetnék én casco díjat akár július, akár november hónapra?

Tisztelt Hölgyem!

Sajnálatos módon a gépkocsimat a házunk elől ellopták, annak ellenére, hogy csak vontatva tudták megtenni, mivel sem a motort nem tudták beindítani, sem pedig a váltózárat kiiktatni (Titan-dypol).
Ezek után bementem az AHB Rt-hez, ahol közölték, hogy természetesen a kárrendezés során levonják a 10% önrészt, valamint az évfordulóig esedékes casco díjat, ami esetemben majdnem egy évi díjnak felel meg.
Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne:
1. Mivel az autó banki részletes, és az én tulajdonom nem éri el a 30%, így most a teljes kár 10%-át nekem kell állni, vagy a tulajdonos (BB Bank Rt) itt is él azon jogával, amit minden szerződésben annyira hangoztat, hogy az ő tulajdona az autó. Mert ebben az esetben szerintem nekem a 3%-ot kellene állni a tulajdoni arányok figyelembe vételével.
2. Mivel az autót februárban ellopták, mire fel fizetnék én casco díjat akár július, akár november hónapra?? Ebben az esetben a biztosítónak JELENTŐS kockázati csökkenéssel kellene számolnia, hiszen az ugye evidens, hogy töréskárt nehezen tudnék okozni az eltűnt(etett) autómon! Ha viszont mégis fizetnem kell, akkor én ugyanennyire jogosan követelek kárrendezést október hónapban az összetört autóm után, hiszen ugyanazért a SEMMIÉRT fizetem a biztosítási díjat, mint amiért a biztosító számomra a kárrendezést megtenné.

Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Böle Ferenc
(2002. 02. 18.)

Tisztelt Uram!

Totálkárnál a biztosító mindig a tulajdonossal számol el. Az Ön esetében a biztosító a banknak fizeti ki a kártérítést, majd az Önök között fennálló szerződés alapján elszámolnak egymással.
Az éves casco díjat azért kell megfizetni, mert a szerződési feltételek alapján, ha a gépkocsit ellopják és a szerződés totálkár miatt megszűnik, akkor a biztosítási díj az évfordulóig megilleti a biztosítót. Ez azért van, mert a casco díjat egy biztosítási évre tervezik, s nem havonta. A díj oszthatatlan, de pótdíj megfizetésével lehet választani ennél gyakoribb díjfizetést is (pl. havi, negyedéves, féléves). Ezért nem "semmiért" fizeti ki az éves díjat, hanem egy, az adott biztosítási időszakban igénybevett szolgáltatásért.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


T. Szekeres Mária,

További kérdésem lenne egy korábban kérdező úr kérdésével kapcsolatban.
Ha eladom a tulajdonomat képező, érvényes Cascoval rendelkező gépkocsimat, akkor is az egész évre ki kell fizetnem a cascót a semmire? Ha nem, akkor ha a totálkáros gépkocsimat értékesítem, akkor miért kell egész évre fizetnem, illetve ez esetben is kell-e?
Válaszát előre is köszönöm.
Csókás Péter
(2002. 02. 22.)

Tisztelt Csókás Péter!

A biztosítási feltételek alapján érdekmúlással megszűnik a szerződés azon a napon, amikor a gépjármű tulajdonjogában a változás bekövetkezett. Ekkor a tárgyhó végéig kell csak megfizetni a biztosítási díjat.
A totálkáros gépkocsi értékesítése nem befolyásolja a biztosítási szerződést, mert az a totálkár bekövetkezésének napjával megszűnik. Ebben az esetben, mivel szolgáltatást nyújt a biztosító, a teljes biztosítási időszakra kell megfizetni a díjat.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.