Roncs után áfafizetés?

2002.03.23. 19:29

Ilyen új autó esetén, hogyan tudnám elkerülni azt, hogy ha a totálkáros, vagy nehezen javítható autót eladom, ne kelljen rögtön befizetnem 800 ezer Ft-ot ÁFA címén?

Tisztelt Szekeres Mária!

Összetört a hét hónapos VW Golf-típusú személygépkocsim. A vétkes elismerte a felelősségét, kb 1.5-2 millió forint kár keletkezett az autómon. Mivel a cégem tulajdonában van az autó, felvetődik néhány kérdés:
A jelenlegi törvények alapján, ha "céges" az autó, eladáskor be kell fizetni az érte kapott ár 25%-át, kivéve, ha lejárt az öt éves amortizációs időszak.

Kérdem, hogy ilyen új autó esetén, hogyan tudnám elkerülni azt, hogy ha a totálkáros, vagy nehezen javítható autót eladom, plusz megkapom a javítási és az értékcsökkenésből adódó díjat ami együtt kb. 3.2-3.5 millió forint, ne kelljen rögtön befizetnem 800 ezer Ft-ot ÁFA címén? Természetesen, úgy, hogy szeretnék venni egy másik autót helyette.
Van-e valami vis major az ilyen esetekre, vagy egyszerűen így jártam?

Tisztelettel:
Mágori Balázs
(2002. 03. 01.)

Tisztelt Mágori Balázs!

Az Ön cégének a gépjármű értékesítésekor a vevő részére számlát kell kiállítania a vagyontárgy eladásáról, melynek 25%-os az ÁFA tartalma.
Az általános forgalmi adóról rendelkező 1992. évi LXXIV. törvény 39. § (3) bekezdése az alábbi lehetőséget adja személygépkocsi eladása esetén:
Ha az új gépjárművet a forgalomba helyezés hónapjától számított 60 hónapon belül értékesítik, az adóalany az értékesítés hónapjára, valamint a jelzett időszak hátralévő hónapjaira időarányosan eső előzetesen felszámított adó összegét véglegesen levonhatja, amennyiben a tárgyi eszköz értékesítése miatt az adóalanyt adófizetés terheli.
Azonban a véglegesen levonható ÁFA összege nem lehet magasabb, mint jelen esetben az összetört gépjármű értékesítésekor az adóalany által befizetendő ÁFA összege.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.