Van-e határidő az ügyintézésre?

2002.03.23. 19:33

Azt szeretném megtudni, hogy a biztosítónak van-e valami határideje, ameddig eldönti, hogy fizet vagy sem, illetve, hogy a független kárszakértőnek van-e határideje a történtek kivizsgálására.

Tisztelt Kárszakértő!

Tavaly november végén - több, mint 3 hónapja - hátulról belejöttek a forgalmi dugóban várakozó, álló autónkba, minek következtében mi megtoltuk az előttünk álló autót. A fickó elismerte a felelősségét, kitöltöttük a kitöltenivalót, rendőrt nem hívtunk, mert egyértelmű és elismert volt a felelősség. Az azóta eltelt 3 hónapban szinte hetente más információt adtak a felelős biztosítójánál, hogy hol tart az ügyünk. Januárban kiderült, hogy független kárszakértőhöz kerül az ügyünk, mert nem egyértelmű (!), hogy pontosan mi is történt.
Azt szeretném megtudni, hogy a biztosítónak van-e valami határideje, ameddig eldönti, hogy fizet vagy sem, illetve, hogy a független kárszakértőnek van-e határideje a történtek kivizsgálására.
Egyáltalán, mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?

Válaszát előre is köszönöm!
Annamária
(2002. 03. 09.)

Tisztelt Asszonyom!

Felelősségbiztosítás alapján rendezett kárügyeknél nincs konkrét ügyintézési határidő megadva. A kormányrendelet értelmében a biztosítónak a megalapozott kárigényt ki kell elégítenie, a megalapozatlan kárigényt pedig el kell utasítania. Ezek alapján minden kárügyben vizsgálni szükséges a kifizetés jogosságát, mely természetesen időt vesz igénybe. Az utolsó irat beérkezését követő 15 napon belül esedékes a szolgáltatás (kártérítés). Ugyanakkor a vonatkozó rendelkezések értelmében a károsultat - amennyiben a kárigény megalapozott -, olyan helyzetbe kell hozni, mint a kár bekövetkezése előtt volt.
Azt javaslom, hogy írásban kérjen a kárrendező egységtől tájékoztatást az ügy állásáról.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.