Idősebb autó helyreállítása

2002.05.16. 01:26

Én pénzt nem kérnék csak legyen rendbe hozva az autóm a velük szerződött szerviz bármelyikében. Lehetséges-e ez? És ha nem, miért nem vagyok jogosult a saját autóm rendbetételéhez?

Tisztelt Szekeres Mária!

A történet röviden: én vagyok a károsult , a helyszínen rendőri intézkedés nélkül kitöltöttük a kék sárga lapot melyen az okozó elismerte hibáját, aláírta stb.
Az autómat elvittem a biztosítójához ahol rendben megírták a papírokat majd a kárszakértő tette a dolgát ahogy kell, kitöltötte a jegyzőkönyvet, megnéztem milyen hibákat jelöltbe és aláírtam. Ezután megkérdeztem , hogy mire számíthatok azt a választ kaptam :-mivel az autó 1984-es gyártmány, hiába van jó állapotban és katalizátoros a motorja, totálkárra veszi a schwacke lista alapján. Ebből levonja az elavulási értéket a különbözetet kifizetik. Ő ment a dolgára, hogy majd értesít.
Én ezek után olvastam el a jegyzőkönyv hátulján az ismertetőt, hogy más lehetőségek is vannak. Van egy olyan érzésem, hogy az összeg nem futja a javítást. Én pénzt nem kérnék csak legyen rendbe hozva az autóm a velük szerződött szerviz bármelyikében. Lehetséges-e ez? És ha nem, miért nem vagyok jogosult a saját autóm rendbetételéhez? A bontós értéket is 100 ezer körül mondta holott jól tudott, hogy ennek felét sem adják a 84-es kocsikért.
Előre is nagyon köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Papp Tibor
(2002. 04. 07.)

Tisztelt Papp Tibor!

A kárfelmérést követően a szakértő gazdaságossági számítást végez és megállapítja, hogy a gépjármű javítható vagy gazdasági totálkáros (a gépkocsi javítási költsége nincs arányban a káridőponti értékével). Az utóbbi esetben nincs lehetőség a javításra, ill. a javítás biztosító általi finanszírozására. Természetesen Ön, mivel a gépkocsi az Ön tulajdona, a javítást saját költségen (a biztosítótól kapott kártérítésből) elvégeztetheti, ill. sérülten értékesítheti a gépkocsit. Amennyiben a roncs értékével nem ért egyet, kérhet felülvizsgálatot. A felülvizsgálathoz be lehet csatolni 1-2 roncsértékelést ezzel foglalkozó cégektől. Általában a biztosítók szerződéses partnerei a megállapított értéken átveszik a roncsot, így Ön hozzájuthat a gépjármű káridőponti teljes értékéhez.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.