Károkozás a parkolóban

2002.05.30. 00:36

A biztosítók kárrendezési gyakorlatában nem mindig tekintik biztosítási eseménynek a parkoló gépjármű károkozását, mondván ez "üzemen kívüli" károkozás.

Tisztelt Szakértő!

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a gépjármű üzemeltetésével összefüggésben okozott károkat téríti meg a biztosító. A kormányrendeletben nem találtam arra nézve fogalom meghatározást vagy utalást, hogy mit értünk ÜZEMELTETÉS alatt. Laikusként azt gondolnám, hogy ha van egy érvényes forgalmival, műszaki engedéllyel ellátott gépjármű a nevemen, akkor ennek a gépkocsinak az ÜZEMELTETÉSE az érdekviszony megszűnéséig folyamatos és állandó. A biztosítók kárrendezési gyakorlatában, ugyanakkor nem tekintik biztosítási eseménynek a parkoló gépjármű károkozását, mondván ez "üzemen kívüli" károkozás. Jogos a biztosító értelmezése, ha igen mi ennek az alapja?

Válaszukat előre is köszönöm, gipszjakab.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az Ön által leírt károkozás megítélése a biztosítók és a jogászok között sem egységes. Az alapkérdés az, hogy a megálló/parkoló gépjármű ajtajának kinyitása az üzemeltetés körébe tartozik vagy sem. Például az Allianz Hungária Biztosító Rt. az ilyen károkozást a gépjármű üzemeltetésével összefüggésben lévőnek tartja, ezért a biztosítottjai által okozott ilyen jellegű károkat téríti a gépjármű felelősségbiztosítás alapján.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.