Felülvizsgált követelés

2002.05.30. 00:47

A kárellenőr a követelésemet megalapozottnak találta - és ezért az összes iratot, fényképet a lakóhelyem szerint "illetékes" OTP Garancia Biztosítónak Vas megyébe, Szombathelyre továbbították.

Tisztelt Szekeres Mária, Totalcar,

Székesfehérváron, 2002.03.11-én az előttem haladó autóról egy kő pattant fel, ami a bal oldali ködlámpámat betörte. Ennek az autónak a vezetőjét sikerült megállítanom, aki - bár vonakodva - kitöltötte a kárbejelentő lapot és elismerte a kárt. Az illető úriember egy cég autóját vezette.

Mivel én naponta használom az autómat, ezért aznapi úticélomhoz legközelebbi OTP Garancia Biztosítóban Szekszárdon - ami a károkozó kötvénye szerinti felelősségbiztosító volt - jelentettem a kárt.

A fényképezés, adatlapok - sőt külön szélvédőkár adatlap - kitöltése után megnyugtattak, hogy a kárbejelentő lapon szereplő károkozó az ő biztosítottjuk. Mivel törött lámpával nem közlekedem, a ködlámpát aznap megcsináltattam.

Jó pár nap és jó pár telefon után a Szekszárdi OTP Garancia Biztosítóhoz Budapestről megérkező kárellenőr a követelésemet megalapozottnak találta - és ezért az összes iratot, fényképet a lakóhelyem szerint "illetékes" OTP Garancia Biztosítónak Vas megyébe, Szombathelyre továbbították - "mivel a kifizetésre a lakhely szerinti kirendeltség illetékes"- mondták ők.

Szombathelyen nagy megdöbbenésemre - mint kiderült - az ügyet újra elkezdték vizsgálni. Itt további hetek és jó pár telefonos egyeztetés után telefonon közölték velem, hogy a károkozó cége többszöri megkeresés után sem válaszolt - javaslatuk szerint talán próbáljam én elérni őket. (Ami szerintem nem az én feladatom.)

A káresemény után 2002. 04. 26-án keltezett levelet kaptam a szombathelyi OTP Garancia Biztosítótol, amely szerint " A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását szabályzó 171-2000. ( X.13.) számú Korm. rendelet_ kötelezi a biztosítókat a megalapozatlan kárigények elhárítására is. _a biztosító nincs kötve a biztosítottja által adott, felelősséget elismerő (vagy el nem ismerő ) nyilatkozathoz."
És végül: "Mivel a károkozó gépjármű magatartása, és az Önt ért kár közötti okozati összefüggés megnyugtatóan nem bizonyított, ezért a kárát megtéríteni nem tudjuk. "

Kérdésem a következő lenne:
* A fenti határozat ellen HOL fellebezhetek?
* Ha jól tudom létezik Biztosításfelügyelet - ők kompetensek az ügyben?
* A fellebezéshez - gondolom - kellene az eredeti kárbejelentő lap - ami az OTP Garancia Biztosító irattárában található.
* És végül: Ha a károkozó, aki az autót vezette a helyszínen elismeri a kárt - de utána az autót fenntartó cég a felszólításokra nem reagál - akkor ez a bizonyos cég ilyen egyszerűen "megúszhatja" az okozott kárt?

Tisztelettel: Kluge Endre
(2002. 05. 05.)

Tisztelt Kluge Endre!

Az ügyben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az OTP Garancia Biztosító központi ügyfélszolgálatánál. A kérelemhez nem kell csatolni az eredeti iratokat, ugyanis ilyen esetekben a teljes káranyagot bekérik, s ennek alapján foglalnak állást az ügyben.
A biztosításfelügyeletnél is lehet panaszt tenni, kérni az ügy kivizsgálását. A szervezet pontos neve: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Az okozott kárral kapcsolatos felelősség fennáll abban az esetben is, amikor a károkozó nem válaszol a biztosító által kiküldött levélre. Ilyenkor a biztosító nem tud kártérítést nyújtani, mert a kártérítés kifizetéséhez szükséges adatokat a károkozó nem adja meg, viszont Ön jogi úton érvényesítheti a kárigényét közvetlenül a károkozóval, ill. annak cégével szemben.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.