Szívességből totálkár

2002.05.30. 00:52

Az illető felé kártérítési igénnyel léptem fel, amit visszautasított arra, hivatkozva, hogy a szívességet tett nekem, hogy az autómat haza akarta vezetni, mivel én jelenleg még nem rendelkezem érvényes jogosítvánnyal.

Tisztelt szakértő!

Sajnos nemrégen egyik ismerősöm egy súlyos vezetési hibából adódóan totálkárosra törte az autómat, amin nem volt Casco biztosításom. Az illető felé kártérítési igénnyel léptem fel, amit visszautasított arra, hivatkozva, hogy a szívességet tett nekem, hogy az autómat haza akarta vezetni, mivel én jelenleg még nem rendelkezem érvényes jogosítvánnyal. Ha tudta volna, hogy nincs biztosításom akkor nem is vállalta volna a vezetést. Ezt az ügyvéd is megerősítette, aki az ügyben ismerősömet képviseli, és ezzel együtt felajánlottak, a tényleges kárnál alacsonyabb összeget a kár megegyezéses rendezésére.

Szeretném tudni, hogy ilyen esetben érdemes-e bíróságra vinnem az ügyet, van-e esélyem arra, hogy az összes káromat megtérítsék. Léteznek-e olyan körülmények, amelyek egy ilyen esetben a károkozót felmentik a kártérítés alól?

Köszönettel: Nagy Béla
(2002. 05. 21.)

Tisztelt Uram!

Ön szívességet kért az ismerősétől, hogy a gépkocsiját vigye haza. Azt viszont nem kérte, hogy saját hibájából törje totálkárosra. Az ismerőse valószínűleg bízott saját vezetési képességében, s annak teljes tudatában vállalta ezt a feladatot. A biztosítás meglétét az elindulás előtt lehetett volna tisztázni, de ez elmaradt, erre utólag lehet hivatkozni, de a tényeken már nem változtat. Az ismerős természetesen kártérítési felelősséggel tartozik.
Azt javaslom, hogy a szívességre való tekintettel próbáljanak megegyezni peren kívül, sikertelenség esetében pedig jogi úton érvényesítheti a kárigényét.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.