Nem széria felszerelés - nem fizet a CASCO

2002.08.21. 11:29

Az autó orr részének sérülésén túl a vezető és utaslégzsák is kinyílt. Már épp sor került volna a kifizetésre, amikor kiderült, hogy az autó széria-felszereltségi szintjéhez egy légzsák sem tartozik, következésképp ezeket nem fizették ki.

T. Kárszakértő!

Nemrég ütköztem az autómmal, és bár az ütközés nem volt nagy sebességű, de az autó orr részének sérülésén túl a vezető és utaslégzsák is kinyílt. Ez utóbbi két tétel a CASCO alapján elvégzett kárszámítás mintegy felét, kb. 280 ezer forintot tesz ki. Már épp sor került volna a kifizetésre, amikor kiderült, hogy az autó széria-felszereltségi szintjéhez egy légzsák sem tartozik, következésképp ezeket nem fizették ki.

Az autót egy éve, egy típusazonos márkakereskedésben használtan vettem, a CASCO-t helyben kötöttem. A biztosítási üzletkötő extraként csak a metálfényezést tüntette fel. Természetesen ha tudom, hogy a légzsákok nem tartoznak a szériafelszereltséghez, extraként biztosíttattam volna ezeket, nyilván nem jelentett volna túl nagy többletköltséget.

Kérdésem, hogy lehetséges-e (érdemes-e) ezen tények ismeretében a biztosító felé panasszal élni? Felelősségre lehet-e vonni az üzletkötőjüket emiatt?
Köszönettel,
Szentpétery Csaba
(2002. 06. 27.)

Tisztelt Uram!

A casco biztosítás megkötésekor mindig tisztázni kell, hogy mit takar a széria-felszereltség. Van olyan biztosító társaság, ahol a széria tartozékokat a biztosítási ajánlaton fel is sorolják tételesen. Azokra, melyek nem szerepelnek az alapkivitelben, általában külön lehet kiegészítő extratartozék-biztosítást kötni. A biztosítási ajánlat, valamint a feltételek ismeretében felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az illetékes kárrendezési egységhez, vagy a társaság központi ügyfélszolgálatához.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.