Casco díj mértéke

2002.08.21. 11:35

A két autó alkatrészárai nagyjából azonosak, figyelembe véve, hogy a két autó között volt már egy típusváltás (karosszéria váltás), és így értelemszerűen bizonyos alkatrészek az újabb típus esetében drágábbak.

Tisztelt Kárszakértő!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz a Casco díjak mértékének megállapításával kapcsolatban.
Korábban egy 8 éves Opel Vectra típusú személygépkocsim volt. A megkapott ajánlatok alapján a havi díj az egyes biztosító társaságoktól és önrész illetve egyéb konstrukcióktól függően 20 és 30 ezer forint között volt. Érdekességként megkérdeztem, hogy egy ugyanilyen típusú (motor, felszereltség azonos) új Opel Vectra esetében mennyi lenne a casco biztosítási díj. Erre meglepetésként ért a válasz, amely forintra azonos összegeket hozott ki.

A két autó alkatrészárai nagyjából azonosak, figyelembe véve, hogy a két autó között volt már egy típusváltás (karosszéria váltás), és így értelemszerűen bizonyos alkatrészek az újabb típus esetében drágábbak.

Tehát feltételezve azt az esetet, hogy - ceteris paribus - a két autónak ugyanolyan alkatrészei sérülnek, így a kár nagyjából ugyanolyan értékű (esetleg az új esetében több), a 8 éves autó esetében a kárkifizetésbe belekalkulálják az értékcsökkenést, míg az új autó esetében nem. Tehát ugyanakkora kárösszeg esetében az ugyanabba a kockázati csoportba tartozó (2002. márciusában írt levele alapján
feltételezem, hogy ezek az autók egy kockázati csoportba tartoznak) személygépkocsiknál az autók életkorától függően eltérő kárkifizetés valósulhat meg annak ellenére, hogy ugyanazt a biztosítási díjat fizetik mindkét autóra.

A fenti ellentmondás feloldására várnám válaszát, melyet előre is köszönök.
Tisztelettel,
B. Ákos
(2002. 05. 29.)

Tisztelt Uram!
A levelében leírt eset valóban előfordulhat, két különböző korú, azonos tipusú autó azonos sérülése esetén, azonos összegű casco díj fizetése mellett eltérő a kártérítési összeg. Az eltérés alapja a gépjárművek alkatrészeiben bekövetkező elhasználódás. Ezt mindig egyedileg kell figyelembe venni, mivel ugyanolyan tipusú és korú gépjárművek állapota sem egyforma. Ezt nagyban befolyásolja a karbantartás szinvonala. Vannak olyan alkatrészek, melyeket egy adott idő vagy futásteljesítmény (km megtétele) után ki kell cserélni. Ezért a kártérítések számításánál azt is figyelembe veszik, hogy a káreseményt megelőzően milyen felújítások voltak a gépkocsin. Így az is előfordulhat például, hogy egy ötéves gépkocsi lengéscsillapító-sérülésére magasabb kártérítést fizet a biztosító, mint egy két évesére, ha az ötéves autó lengéscsillapítóját a kár előtt pl. egy hónappal cserélték ki.
Szeretném tájékoztatni, hogy az Allianz Hungária Biztosító az öt évnél idősebb gépkocsikra külön casco biztosítást dolgozott ki (5+casco), mely kedvezőbb feltételeket jelent az idősebb gépkocsival rendelkezők számára.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.