Miért ismeretlen az ismert károkozó?

2002.10.09. 11:50

Ha nem a szabálytalanul elé hajtó autóra hivatkozik, hanem kutyára, kiguruló labdára, vagy mennydörgésre, mint ijesztő tényezőre, akkor kit terhel a kártérítési kötelezettség?

Tisztelt Kárszakértő!

Javító cégként szerződéses kapcsolatunk van az Allianz Hungária Biztosítóval. Egy fél éve húzódó ügyben kérem Tisztelt Kárszakértő segítségét.

Ügyfelünk - a később említésre kerülő rendőrségi határozat szerint is - szabályosan várakozott autójával lakott területen az út szélén. Egy arra járó autó a várakozó autóba hajtott. A gépkocsi vezetője a helyszínen elismerte vétkességét, baleseti bejelentő lapot is kiállítottak. A rendőrségi helyszíneléskor arra hivatkozott, hogy egy harmadik autó elévágott, ettől megijedve rántotta a kormányt a parkoló autók felé.

Mi az autót márkaszervízként megjavítottuk, az Ügyfélnek átadtuk. A számlát nem fizettetük ki az Ügyféllel, hanem a Biztosítónak nyújtottuk be kárrendezésre.
A rendőrségi határozat megállapítása szerint "az elkóvető ismeretlen" (mármint az ijesztgető). Tanú látta az esetet, az elmondásban szereplő autó a segítségével sem volt azonosítható. A biztosító erre hivatkozva nem fizet, holott a mi ügyfelünk autójában kárt tevő autós ismert. Vétlen károkozó, de mégiscsak károkozó.

Ha nem szabálytalanul elé hajtó autóra hivatkozik, hanem kutyára, kiguruló labdára, vagy mennydörgésre, mint ijesztő tényezőre, akkor kit terhel a kártérítési kötelezettség? Az ügyben teljesen vétlen parkoló autós honnan várhat kártérítést?

Válaszát előre is koszönöm, László

Tisztelt Uram!

A felelősség megállapításához mindenképpen szükség van a teljes káranyagra, ezért azt javaslom, hogy a kárt rendező egység vezetőjénél vagy a központi ügyfélszolgálaton kérjenek felülvizsgálatot az ügyben.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.