Omega kontra kombájn

2002.10.24. 20:15

A kombájn nem gépjármű? Akkor mi? Az idézett Korm. rendelet szerint: "A gépjármű a gépi meghajtású jármű, valamint a pótkocsi ......stb." Szerintem ebben a régi SZK-5 tip.orosz kombájnban is "gépi meghajtás" dübörög.

Tisztelt Asszonyom!

Egy rendkívül érdekes ügyben kérem segítségét. Még a tavalyi év nyarán (2001.07.12.) szenvedtem balesetet a cégem tulajdonában lévő Opel Omega tip. gépkocsival.

Történetem a következő:
Egyenes útszakaszon a megengedett 90 km/óra sebességgel közlekedtem (a későbbi rendőrségi szakértő is igazolta), egy bekötőútról egy kombájn keresztirányban elémhajtott, az ütközést nem tudtam elkerülni (a szakértő szerint sem lehetett az ütközést elkerülni). Már a helyszínen kiderült, hogy a kombájnnak nincs biztosítása, ezért az Omega GKFB biztosítójával ún. "szívességi kárfelmérés"-t végeztünk el. A kárszakértő megállapította,hogy a gépkocsi gazdasági totálkáros. Sajnos az AB-AEGON-nak és a MABISZ-nak kb. 4 hónapjába tellett míg rájöttek, hogy nem áll módjukban fizetni, mert:
Idézem:

"A gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 171/2000.(X.13.)sz. Kormányrendelet 1.§ g) pontja szerint a Kártalanítási Számla kezelője, a MABISZ, azoknak a károknak a megtérítésére köteles, amelyeket a szerződéskötési kötelezettség ellenére kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező üzembentartók okoztak.
A rendszám nélküli kombájn nem minősül gépjárműnek, ezért üzembentartója nem kötelezett felelősségbiztosítási szerződés kötésére, és ezért a MABISZ sem köteles az általa okozott kár megtérítésére."

Kérdések:
* A kombájn nem gépjármű? Akkor mi?
Az idézett Korm. rendelet szerint
" A gépjármű a gépi meghajtású jármű, valamint a pótkocsi ......stb."
Szerintem ebben a régi SZK-5 tip.orosz kombájnban is "gépi meghajtás" dübörög.

* Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) első számú függelékének II.b) pontja szerint ugyan talán nem gépjármű a kombájn (talán mezőgazdasági vontató kategóriába tartozik).
Viszont a GKFB-ról szóló 58/1991. (IV: 13.) kormányrendelet szerint gépjárműnek minősül még a pótkocsi, félpótkocsi (pedig hol a motor?), a mezőgazdasági vontató, frsz.-al ellátott lassú jármű és a segédmotoros kerékpár. Ezen kategóriák valamelyikébe a kombájnnak is bele kell tartoznia, még akkor is ha nincs rajta rendszám.

Ön szerint jár-e nekünk a kártérítés? Vagy a MABISZ jogellenesen nem akar fizetni? Mi a teendő az esetünkben? Ügyvéd, netán Bíróság?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel : Szilágyi Imre

Tisztelt Uram !

A kombájn biztosításával kapcsolatosan az alábbi jogszabályi rendelkezések alapján dönthető el a kérdés.
Az 5/1990. KöHéM rendelet meghatározza a munkagép fogalmát: A közúti forgalomban időszakosan részt vevő olyan önjáró vagy vontatott gép, amely nem szállítás vagy vontatás, hanem egyéb munkavégzés céljából készült.
A kombájn ez alapján ebbe a járműkategóriába sorolható, a 171/2000. Kormányrendelet szerint erre gépjármű kötelező felelősségbiztosítást is kell kötni.
A Kresz szerint a lassú jármű olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes. A lassú járművekről a 35/2000. BM rendelet 38.§-a szól, az alábbi tartalommal:

(1) Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval, a külön jogszabályban meghatározott lassú járművel, e járművek által vontatott pótkocsival - kivéve a trolibuszt, valamint ha e rendelet eltérően nem rendelkezik - közúti forgalomban akkor lehet részt venni, ha azt
a) nyilvántartásba vették,
b) forgalmi engedéllyel rendelkezik,
c) érvényes rendszámtáblája van,
d) külön jogszabályban meghatározott környezetvédelmi felülvizsgálatról igazolással rendelkezik.

(2) A lassú jármű, lassú jármű pótkocsija esetén "igazolólap" megnevezést tartalmazó forgalmi engedélyt (a továbbiakban: forgalmi engedély) kell kiadni.
Ennél az utóbbi kategóriánál sokkal inkább jellemzi a munkagép meghatározás a kombájnt, s miután időnként szükségszerűen közlekednie is kell a közúton indokolt, hogy biztosítással is rendelkezzen.
Fentiekből következően véleményem szerint biztosítatlan gépjármű által okozott kárként kezelhető az Ön kárügye. Javaslom a MABISZ újbóli megkeresését ezügyben.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.