Kárbejelentő helyett

2002.12.16. 10:54

Az ügy nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik.

Tisztelt Autójogász,

Augusztus végén az M7-es autópálya terelt szakaszán egy ügyetlenül előző autós letörte a bal oldali visszapillantómat. Mivel nem állt meg, az autópályarendőrség segítségét kértem. Ők megállították, szemrevételezték a kárt, az illető elismerte (ő is észlelte a koppanást, de nem gondolta, hogy kár is történt), a rendőrök pedig megbírságolták.
Az ügyről azóta sem kaptam semminemű hivatalos okmányt, ennek hiányában a biztosító nem foglalkozik a kártérítéssel, a szívességi kárfelvételnél tovább nem jutott az ügy. (ami nem túl kis összegű, mivel egy fényezett, elektromos tükörről van szó).
A károkozó rendszáma ismert, semmi egyebet nem tudok az ügyben. Ön szerint mi módon oldható meg, hogy a biztosító kifizesse az okozott kárt?

Üdvözlettel,
Lantos Tibor

Tisztelt Lantos Tibor!

Az ügy nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik.
Elvileg a rendőri intézkedésről Önnek is kellett volna kapnia egy cetli jellegű dokumentumot, amely tartalmazza az eset leírását, a résztvevők adatait, a felelősség megállapítását (és a bírság mértékét is). Ez a papír többé-kevésbé pótolja a szabályszerűen kitöltött baleseti kárbejelentőt, hiszen a lényeges adatok rajta vannak.
Ha Ön valamiért mégsem kapott ilyet, akkor ezt utólag is kérheti a rendőrségtől. Szüksége lesz még a károkozó felelősségbiztosítójának nevére, jó esetben ezt is megtudhatja a rendőröktől, végszükség esetén pedig magától a károkozótól. Ezután kell meglátogatnia azt a biztosítót (az összes Önnél lévő papírral, ideértve a szívességi kárfelmérés eredményét), ahol a károkozó biztosítása van.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.