Olcsóbb autóra fizetett casco

2002.12.16. 11:25

Ezután kijött a kötvény, ahol az én autóm típusa helyett egy másik, lényegesen alacsonyabb értékű autót adtak meg.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elég nagy problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kikérni, mert eddig senki nem tudott számomra megnyugtató választ adni.
Idén tavasszal vásároltam egy autót, amelyre kötöttem az egyik biztosítónál casco biztosítást. Mivel nem tudta az ügyintéző az eurotax alapján besorolni, ezért az egyik vezető kárszakértőnél került az autó átvizsgálásra és besorolásra.
Ezután kijött a kötvény, ahol az én autóm típusa helyett egy másik, lényegesen alacsonyabb értékű autót adtak meg. Ezt jeleztem annál az embernél, akinél kötöttem a biztosítást, de ő azt mondta, hogy ez csak adminisztrációs könnyítés, mivel az autómnak nincs eurotax kódja.
Ezután az autómat a nyár végén ellopták, és most a lényegesen olcsóbb jármű értékére számolták ki a kártérítést.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit tudok még tenni, ill. milyen lehetőségek vannak még amivel hozzájuthatok a különbözethez. Azért nem írtam neveket, mert az ügy még nincs lezárva, és nem akarok kellemetlen szituációt magamnak. Az autón még van hitel, és ez még jobban csökkenti azt az időt, amit erre az ügyre fordítani tudok.

Előre is köszönöm a segítséget!
Ádám

Tisztelt Ádám!

Sajnos az Ön esete sem egyedülálló, amikor is alulképzett, hanyag emberek munkája másoknak felesleges bosszúságot, sőt, kárt okoz. Leveléből nem tudtam minden szükséges információt kihámozni, de azért megpróbálok értelmes választ adni.
Kérdés, hogy az ajánlaton a valós típus szerepel-e, vagy már ott is az olcsóbb? Ha az olcsóbb, és Ön az ajánlatot úgy írta alá, az Önnek nagyon nem jó (valószínűleg pereskedni kell).
Ha az ajánlaton az igazi adatok szerepelnek, de a kötvényen az olcsóbb típus jelent meg, akkor az a kérdés, hogy a kötvény Önhöz 15 napon belül érkezett-e meg. Ha elmúlt a 15 nap, akkor Ön van abszolút nyerő helyzetben, mert a jog szerint a 15. napon az ajánlat szerint jött létre a szerződés.
Ha a kötvény 15 napon belül érkezett, de Ön ezt megkifogásolta, akkor az a kérdés, hogy ez írásban, vagy csak szóban történt-e meg? Ha csak szóban, az megint nem túl jó... Ha írásban, akkor pedig a biztosítónak szintén írásban kellett valamit válaszolnia. Ha ezt nem tette meg, akkor ismét Ön nyer.
Valószínűsítem még, hogy Ön a casco díját az alacsonyabb értékű autó után fizette, és a biztosító ezt érvként fel fogja hozni. Ez nem olyan nagy baj (de kicsit igen...), mert a casco esetében a biztosító eldöntheti, hogy mennyi díjat kér - és ha ennyit kért, az legyen az ő baja.
Talán a fentiekből is látszik, hogy jogászkodás nélkül nem nagyon fogja megúszni (bár a pert lehet, hogy el lehet kerülni), ezért javaslom, mihamarabb forduljon ügyvédhez.

Tisztelettel,
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.