Majdnem gazdasági totálkár

2002.12.19. 13:15

Feltételezem, hogy ennyi kárigény után nem Ön a biztosító első számú kedvenc ügyfele (ez valahol az ő szempontjukból érthető is), de ettől még nem kellene Önt ilyesmivel fenyegetni.

Tisztelt Kárszakértő!

Az autóm egy baleset során enyhén megsérült, és a kárfelmérésnél majdnem gazdasági totálkárosra vették az autót, mivel régebben sok sérülése volt már.
A sérülések nem voltak nagyok, a legnagyobb a lökhárító csere volt. Enyhe karcolások, újrafényezés. Ezeket márkaszervizben, gyári alkatrészekkel teljesen kijavították.
Legtöbb esetben CASCO-ra lettek a károk rendezve. Sajnos elég szerencsétlen ez az autó, mert többször feltörték már. A biztosító erre is fizetett egy párszor.
A kérdésem az, hogy ha legközelebb összetörik az autó, akkor a biztosító gazdasági totálkárosra veszi az autót? Ha el akarom adni, jelent-e valamilyen hátrányt (elsősorban biztosítás szempontjából) az autó előélete?

Tisztelettel:
Jónás Atilla

Tisztelt Jónás Attila!

Az Önnek adott tájékoztatás helyessége nagyban függ attól, hogy melyik biztosító milyen szerződését kötötte meg, ugyanis a casco feltételek tartalmazhatnak egyedi megfogalmazásokat.

Alaphelyzetben azonban az Önnek adott tájékoztatás téves. Az előzménykárokat ugyan valóban figyelembe kell venni a kárrendezés során, de csak akkor, ha azok javítása nem történt meg. A biztosító nem mondhatja azt (hangsúlyozom, általános esetben), hogy az autó értéke a kifizetett károkkal csökken, hiszen pl. a biztosítás díját sem csökkenti ennek megfelelően. Feltételezem, hogy ennyi kárigény után nem Ön a biztosító első számú kedvenc ügyfele (ez valahol az ő szempontjukból érthető is), de ettől még nem kellene Önt ilyesmivel fenyegetni.

Érdemes lenne a biztosítónak bemutatni az elvégzett javítások számláit, vagy akár a javítás után egy kárszakértői szemlét kérni, ahol rögzítésre kerül, hogy az autó sértetlen, minden ki van javítva.

Mindazonáltal javaslom, hogy vegye elő casco szerződésének feltételeit, és ha eddig nem tette meg, olvassa el, mert tartalmazhat olyan pontot, ami alapján mindaz, amit az előző bekezdésben írtam, érvényét veszti - ekkor pedig érdemes egy biztosítóváltáson elgondolkozni. Ez esetben ugyanis Ön az eredeti díjat fizeti egy lényegesen csökkentett értékű szolgáltatásért, ami Önnek nyilván hátrányos.

Eladás esetén Önnek a vevőt (nem elsősorban a biztosítás miatt) részletesen tájékoztatnia kell a korábbi sérülésekről, és ez persze az alku során nem Önnek kedvez majd.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.