Ki a felelős a betontömbért?

2002.12.19. 13:47

Egy-két másodpercen belül megtudtam ennek okát: egy legalább száz kilós vasbeton tömb feküdt a sávomban.

Tisztelt Kárszakértő!

November 10-én este a belváros felé haladtam a Soroksári út belső sávjában, és egyszer csak azt láttam, hogy az előttem haladó kisbusz hirtelen bevág a középső sávba. Egy-két másodpercen belül megtudtam ennek okát: egy legalább száz kilós vasbeton tömb feküdt a sávomban. Az ütközést már nem tudtam elkerülni, a hirtelen kormánymanőver arra volt elég, hogy a bal hátsó kerekemet kapja el, amitől felvágódtam a sávokat elválasztó járdaszigetre. Az eredmény: mindkét bal oldali futómű megsérült.
Kihívtam a rendőrséget, tanú is volt, mégis kérdéses számomra, ki a felelős azért, hogy ott lehetett ez a kb. 40x80-as vascső, betonnal kiöntve. Másnap visszamentem lefotózni, és megtudtam, hogy hetek óta ott áll a sávokat elválasztó szigeten, csak aznap éjjel valaki bedöntötte az útra. Azt is megtudtam, hogy feltehetőleg az út melletti raktárból származik (ugyanilyeneket találtam is arrafelé).
Mivel nincs cascóm, ezért felelőst kell találnom. Ön szerint mit tehetek?

Köszönettel,
Lukács Tamás

Tisztelt Lukács Tamás!

Sajnos az Ön esete nem sok jóval kecsegtet. A kárt casco biztosításra lehetne rendezni, de leveléből következtetve ilyen szerződése nem volt - tehát az Ön pénztárcája bánja az esetet.
Önnek abban igaza van, hogy most felelőst kellene találnia, de ez nem lesz egyszerű. Két irány mutatkozik:

1. Megtalálni azt a személyt, aki a betontömböt az útra döntötte. Gondolom, egyetértünk, hogy ez szinte lehetetlen, még akkor is, ha egy közeli cégnél hasonló tömbök vannak.
2. Az út kezelőjét (pl. önkormányzat) felelőssé tenni, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy főútvonalon lévő kijavítatlan kátyú okoz kárt.

Ez utóbbival hamarjában is legalább két probléma van. Egyrészt egy ismeretlen személy által az útra döntött tárggyal kapcsolatban igen nehéz lesz az út kezelőjének felelősségét bizonyítani, másrészt nagyon hamar felmerülne az, hogy Ön nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetett, és ily módon Ön legalább annyira felelős a keletkezett kárért.
Azt viszont igazán tiszteletreméltónak tartom, hogy nem próbálta egy másik autós (esetleg egy barátja) közreműködését kérni abban, hogy "ő volt az, aki elémvágott, és nekem ezért kellett félrerántanom a kormányt, tehát ő a felelős". Sajnos elég sokan próbálkoznak ilyen trükkökkel, és noha ez a módszer nem annyira eredményes (de annál inkább veszélyes), kiváltja a biztosítók gyanakvását a tisztességes károsultakkal szemben is.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.