2002.12.20. 11:00

Elsőként azt kell tisztázni, hogy az Ön casco szerződése csak Magyarországra, vagy esetleg külföldre is érvényes.

Tisztelt Kárszakértő!

Laikusként ugyan, de gyakran olvasom tanácsait. Már csak azért is, mert ki tudja mit hoz a jövő...
Nekem is lenne egy kérdésem: új (fél éves) autómat külföldi tartózkodásom során több hétre több alkalommal is leállítottam az utcán. Most gyakorlatilag az autón több helyen egy-egy, hol sekélyebb, hol mélyebb (lemezig hatoló akár) karcolás, sérülés van, hála az arra járók figyelmetlenségének (amennyiben a szándékos huncutságot kihagyjuk a felsorolásból).
Az autót CASCO-val biztosítottam még a vásárlásnál. Mit tegyek?
Kérhetem ezek alapján a biztosítótól az autó karosszériájának kijavítását. Miként kerül megítélés alá a több, apró, feltehetően nem azonos pillanatban, de ugyanazon körülmények között (több heti állás, ugyanazon a helyen) keletkezett, összességében nem jelentéktelen kárt okozó karcolat, lenyomat.
Tisztelettel várom válaszát.

Köszönettel:
Jambrik Zsolt

Tisztelt Jambrik Zsolt!

Elsőként azt kell tisztázni, hogy az Ön casco szerződése csak Magyarországra, vagy esetleg külföldre is érvényes. Ezt a casco szerződés szabályzatában (néhány biztosító az ügyféltájékoztató címet írja rá), területi hatály kulcsszó alapján találja meg.
A kárigényt természetesen bejelentheti a biztosítónál, de teljes kártérítésre ne számítson. Ahogy Ön írta, az autón több, kisebb kár keletkezett, és bizony a biztosítónál ezt meg is fogják számolni. Mindezt pedig teszik azért, mert a casco feltételei szerint az önrészt minden egyes kárügyből külön-külön le kell vonni, így az esetleg kapott kártérítés igencsak alacsony lesz a helyreállítás költségeihez képest.
Amennyiben egy jóakaró pedig azt a tanácsot adná Önnek, hogy ne így jelentse be a károkat, hanem mintha egyszerre keletkeztek volna, megsúgom, hogy egy jól képzett kárszakértő (ha akarja...) meg tudja állapítani, hogy a sérülés egy napos vagy egy hónapos.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.