Ismeretlen károkozó - Ki fizet?

2002.12.20. 11:25

A magyar jogrend szerint - amelybe beletartozik a kötelező felelősségbiztosításról szóló rendelet is - az ismeretlen károkozó által okozott kárt senki nem téríti meg.

Tisztelt Kárszakértő!

Pár nappal ezelőtt munkába menet, egy szembejövő kocsisor haladt el mellettem. Egyszer csak egy nagy koppanást hallottam a kocsim tetején.
Mivel mögöttem is jöttek, szépen lassítottam, majd ahogy lehetett megálltam, hogy megnézzem történt-e valami sérülés. Sajnos igen. A szélvédő felett pár centivel egy horpadás keletkezett és a festés is megsérült. Egy nagy káromkodás után, szétnéztem, hogy mi, de főleg ki okozta ezt a sérülés. A kocsik jöttek-mentek, annak az esélye, hogy a vétkest megtaláljam, megállítsam és ő elismerje vétkességét 0 volt.
A kocsim fél éves, Opel Zafira, van érvényes kötelezőm, és mivel hitelt vettünk fel CASCO-t is kellett kötnünk( 10%, min. 55.000 Ft önrész).
Megnézettem a kocsit márkaszervizben és más autófényezővel is. A lényeg: a kocsi egész tetejét újra kellene festeni, fényezni a hiba kijavítása után; költség kb. 80.000-100.000 Ft. Mivel nincs meg a vétkes, kötelezőre tudomásom szerint nem tudom megjavíttatni, így 55.000 Ft-ot nekem kell állnom.
Kérdésem a következő: ha elvileg mindenkinek van kötelezője (mivel kötelező), miért nem tudom annak a terhére megjavíttatni? (Mások tapasztalataiból kiindulva kőfelverődésre, ha a tettes meg is van és el is ismerte tettét, kötelezőre a biztosítók nem nagyon fizetnek.) Vagy Ön mit tanácsol, miként lehetne minél olcsóbban megúsznom az esetet.
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Kiss Péter

Tisztelt Kiss Péter!

A magyar jogrend szerint - amelybe beletartozik a kötelező felelősségbiztosításról szóló rendelet is - az ismeretlen károkozó által okozott kárt senki nem téríti meg. A közhiedelemmel szemben a MABISZ Kártalanítási Számla is csak az ismert (de érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkező) károkozók helyett fizet.

A kötelező felelősségbiztosításról szóló rendelet a szakemberek és károsultak szerint sem tökéletes, de ez van érvényben, ehhez kell alkalmazkodni. Az Ön esetében ez azt jelenti, hogy a casco szerződés megkötésekor Ön által vállalt 55.000 Ft önrész az Ön pénztárcáját könnyíti meg.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.