Lehulló tetőcserép

2002.12.20. 11:32

Természetesen van felelőse az esetnek, csak a megoldás nem biztosítói szabályzatból vagy a kötelező szövegéből, hanem a Ptk.-ból ugrik elő.

Tisztelt Kárszakértő!

Két héttel ezelőtt reggelre virradóan a viharos szél következtében egy ház tetejéről lesodort egy cserepet a szél, mely pont betörtea kocsim hátsó ablakát.
A kocsira csak kötelező biztosítás van kötve, Casco nincs rajta. Sajnos a biztosító társaság nem fizeti ki a kárt hivatkozva a "vis maior" helyzetre.
Csak azt szeretném tudni, hogy ilyen helyzetben mi a teendő? Senkit nem lehet felelősségre vonni ebben az esetben? A keletkezett kárt ebben az esetben nem fizeti ki senki?
Előre is köszönöm válaszát.

Köszönettel,
Sipos Erika
Tisztelt Sipos Erika!

Leveléből nem derül ki, hogy melyik biztosítónál (ahol a kötelező biztosítása van?) kapta az információt. Az, hogy a kárt nem fizették ki, teljesen érthető, a kísérő információ azonban téves.
Természetesen van felelőse az esetnek, csak a megoldás nem biztosítói szabályzatból vagy a kötelező szövegéből, hanem a Ptk.-ból ugrik elő.
Most kissé ugyan belekontárkodom a szomszéd rovat (Autójogász) profiljába, de a Polgári Törvénykönyv szerint az épületről leeső vagy az épületből kieső tárgyakért alapvetően és elsősorban az épület tulajdonosa felel. (kivéve, ha bizonyítja, hogy minden tőle elvárhatót megtett stb., de ez ebben az ügyben nem fog szerepet játszani).

Az Ön kárát tehát - hiába a szél fújta le a cserepet - a ház tulajdonosának kell megtérítenie. A tulajdonos ezt a kárigényt továbbíthatja saját biztosítójának, ha rendelkezik olyan biztosítással, ami felelősségi károkra is szól (a lakásbiztosítások többsége ilyen). Az Ön teendője az, hogy - feltéve persze, hogy bizonyítani tudja az eset részleteit - megkeresi kárigényével a ház tulajdonosát, vagy közvetve az ő biztosítóját, és a kára meg fog térülni.
Végül pedig abban az esetben, ha egy társasházról van szó, két lehetőség van. Ha a társasház rendelkezik közös épületbiztosítással, akkor a fentihez hasonló a helyzet. Ha nem, akkor a lakók biztosítóihoz (ez akár 5-6 különböző is lehet) kell fordulni. Ez azonban már ne az Ön, hanem a közös képviselő gondja legyen... Önnek a törvény szerint közvetlenül a társasháztól jár a kártérítés.

Tisztelettel:
Adorján Zsolt

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.