A rendőrt meg kell várni

2000.11.13. 10:40

A kárszakértői szemle után közölték velem, mennyit tudnak fizetni (az autót gazdasági totálkárra vették) és én ezen összeg ismeretében megjavíttattam az autót. Miután elkészült az autó, közölték, hogy a velem ismertetett összeget a vezetőség nem fogadta el, ezért újrakalkulálták az összeget, ami több százezer forinttal kevesebb az eredeti összegnél! Az autót számla nélkül csináltattam, a lehető legolcsóbban, de a költségeket az átutalt összeg így sem fedezi.

Tisztelt Kárszakértő!

Idén júliusban az új 2-es (2A) főúton történt a baleset. A 2A jelzésű úton haladtam, igen nagy forgalomban, kétsávos út belső, korláttal védett sávjában. Dunakeszi felhajtó után egy motoros előtt elfogyott a felhajtó szakasz, előbb a külső, majd hirtelen az én sávomba váltott.
A motoros két kocsi közül úgy vágott be elém, hogy eltalálta az autómat, jobb első sárvédőnél. Erre hirtelen fékeztem, mely következtében az autó hátulsó része kilendült, és nekiütközött a korlátnak, majd ezután az autó irányíthatatlanná vált, átkerültem a másik sávba, majd az út mentén fekvő vízelvezető árokba (kb. 3 méter mélyen) kerültem.

A baleset következtében több autó is megállt, hiszen elmondásuk szerint nem úgy nézett ki, hogy az autómból élve ki lehetne szállni.

Ráadásul a motoros továbbhajtott, úgy kellett utánamenni.

Természetesen rendőrt hívtunk, akik, mivel nem történt komolyabb személyi sérülés, megvárták, míg elkészítettük a papírokat, majd az aláírást követően elhajtottak a helyszínről. Sajnos nem készítettek jegyzőkönyvet, mondván, egyértelmű a baleset, a motoros elismerte hibáját, személyi sérülés pedig nem történt.
Az eset még júliusban történt. A kárt a Hungária Biztosító rendezte volna. Először a motorossal volt a probléma, ugyanis nem adta le a papírokat. Elérni meg szinte lehetetlen volt, ugyanis ő kamiont vezet, és ritkán van itthon.
Mintegy 3 hét utánajárás és fenyegetést követően hajlandó volt a szükséges papírokat rendezni. A biztosító legfőképp a baleset körülményeinek leírását hiányolta a motoros szemszögéből, aki mint kiderült, ugyanúgy írta le az esetet. A javítás ezzel elkezdődhetett, mivel minden adat a biztosító rendelkezésére állt, a baleset nyomait az autón azonosították. Mivel a munkám során rendszeresen használom az autómat, ezért a biztosítótól bérautó térítést igényeltem. A biztosító ezután újabb papírokat kért (cégadatok, igazolások), majd 13 napra bérautó igénylését jogosnak tartotta.

Miután vittem a bérautó számlát, a biztosító közölte, hogy károkozói szemlét írtak elő, azaz előbb látni szerették volna a motoron a baleset sérüléseit. Mivel az Dunakeszin volt, tovább folyt az időhúzás, hetekig nem tartották meg a szemlét. Majd 3 hét múlva az ügyintéző állítása szerint a motoron azonosította a Pest megyei kirendeltség szakértője a sérüléseket, és közölte, hogy postai úton kerül a bérautó számlája rendezésre. Közben az autó is elkészült, majd az autó számláját a biztosító elutasította, mondván szerintük a baleset nem így történt. Azt nem tudják hogyan, de nem így.

Végül is ezt kaptam meg írásban is, hetekkel később. Eredmény: nekem kellett állni a javítás és a bérautó számláját is, pedig nem én voltam a baleset okozója.

Kérdés:
Csak bírósági úton követelhetem a biztosítótól a károm megtérítését, vagy létezik ennek kevésbé bonyolult megoldása is? A károkozótól követelhetem-e a károm megtérítését? (A kárt ő okozta, ezt el is ismerte, a biztosítója meg nem fizetett helyette.)

Tisztelettel:

Blaskó Gábor

Tisztelt Blaskó Gábor Úr !

Természetesen van "kevésbé bonyolult megoldása" is az ügynek. A Hungária Biztosító Rt. kárrendezést végző igazgatósága vezetőjéhez /első lépcsőben ezt javaslom/, ill. a központi ügyfélszolgálati irodához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel. Amennyiben itt sem járna sikerrel, akkor követelheti a károkozótól közvetlenül is a kár megtérítését, s ha szükséges, bírósági úton bármelyik féltől /károkozó vagy Biztosító/.

A felelősség megállapítását nagyban segíti, ha az intézkedő rendőrök jegyzőkönyvet vesznek fel vagy a baleset helyszínén tartózkodó tanúktól tudunk kérni egy leírást az eseményről, s a kárbejelentésnél ezeket az iratokat be tudjuk nyújtani.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Kedves Mária!

A következő a gondom:

Van egy nyolc éves autóm, mellyel nyáron történt egy balesetem. Mivel a rendőrség másfél óra alatt sem volt hajlandó kijönni a helyszínre, kitöltöttük a baleseti bejelentőt és elváltunk. A gond csak az volt, hogy noha egyértelműen én voltam a vétlen fél (ezzel kivételesen a biztosító is egyetértett), a károkozó mégsem volt hajlandó 100%-ig elismerni a felelősségét, ezért több hónapos huzavona következett, de végül kifizettek nekem egy összeget, mely úgy érzem, nem korrekt.

A kárszakértői szemle után közölték velem, mennyit tudnak fizetni (az autót gazdasági totálkárra vették) és én ezen összeg ismeretében megjavíttattam az autót. Miután elkészült az autó, közölték, hogy a velem ismertetett összeget a vezetőség nem fogadta el, ezért újrakalkulálták az összeget, ami több százezer forinttal kevesebb az eredeti összegnél! Az autót számla nélkül csináltattam, a lehető legolcsóbban, de a költségeket az átutalt összeg így sem fedezi. A kalkulációban a kocsi baleset előtti értéke meglepően alacsony. Az Eurotaxban ez - az európában egyébként elég ritka - amerikai modell nem szerepel, ezért valószínűleg a jóval egyszerűbb és olcsóbb európai modell áraiból kalkulálták ki az autó árát. Az autót a baleset előtt egy hónappal vettem, a biztosító szerinti árnál 400.000 forinttal drágábban!

A kérdésem az lenne, mit tudok tenni azért, hogy az összeget kicsit feljebb tornázzam? Milyen érveket hozzak fel? A sorozatos huzavonák miatt a Biztosításfelügyeletnek már írtam, akik el is indították a vizsgálatot, de az, hogy ilyen keveset fizetnek csak ez után derült ki. Tisztelettel: Tóth Balázs

Kedves Tóth Balázs!

Tökéletesen megértem a problémáját. Szeretném tájékoztatni, hogy az Eurotax katalógusban nem szereplő amerikai gépjárművek káridőponti értékének meghatározásánál ún. képzett árral dolgoznak a biztosítók kárszakértői. Ebben az esetben figyelembe veszik az amerikai piaci értéket, a magyarországi használt autók piaci értékét, valamint különböző korrekciós tényezőket /idő-,futás-,állag-,vizsga-,elvégzett felújítás miatti korrekció stb./. A korrekciók számításához a forgalmi engedélyen kívül a szervizkönyv és az esetleges javítások számlája szükséges. Amennyiben rendelkezik ilyen bizonylatokkal, akkor felülvizsgálatot kérhet.
Leveléből nem derült ki, hogy a Biztosításfelügyelet válaszolt-e, de a kárt rendező Biztosító központi ügyfélszolgálata jogosult / a Felügyeleten kívül/ a reklamációk kivizsgálására, így ott benyújthatja panaszát.

A jövőre nézve javaslom: a több hónapos huzavona elkerülése érdekében érdemes a rendőrségi intézkedést megvárni.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.