2001.01.15. 11:06

Cégünk telephelyének kerítésébe nagy sebességgel belerohant egy személyautó. Ipari kapunk van, öt éves, kb. 800.000 Ft újra építeni (az eddigi a baleset miatt megsemmisült). A károkozó kijelentette, nem ismeri el a felelősséget (???), így a kárt egyelőre nem tudjuk a felelősségbiztosítása terhére rendezni.

Tisztelt kárszakértő !

Cégünk telephelyének kerítésébe nagy sebességgel belerohant egy személyautó. Ipari kapunk van, öt éves, kb. 800.000 Ft újra építeni (az eddigi a baleset miatt megsemmisült). A károkozó kijelentette, nem ismeri el a felelősséget (???), így a kárt egyelőre nem tudjuk a felelősségbiztosítása terhére rendezni. A gépkocsi biztosítójának kárszakértője kijött, és közölte, (eddig tökéletesen működő elektromos kapunk) maradványértékét (amortizált értékét) fogják téríteni, HA a rendőrség a vezető felelősségét megállapítva zárja le az ügyet. Természetesen kapunk nem közlekedett az úttesten, ezért nem értjük, miért kell megvárnunk a rendőrség döntését.

Kérdéseink:
1. Létezhet-e olyan eset, hogy a biztosító nem fizeti meg az okozott teljes kárt, csak az általa szükségesnek tartott értéket?
2. Perelhető-e a károkozó, akinek biztosítója nem fedezte az általa okozott kár teljes összegét ?
3. A kapu működésképtelensége miatt a telephelyen nem lehet raktárkészletet tartani (lopásveszély miatt). A raktárhelyiség azonban elengedhetetlenül szükséges a működésünkhöz, ezért kénytelenek vagyunk helyet bérelni a közelben. Ennek költségét a károkozó vagy a biztosítója köteles-e viselni?

Nagyon köszönöm a segítséget.

Soós Csaba Dinakom Bt

Tisztelt Soós Csaba Úr !

Az igaz, hogy a kapu nem közlekedett az úttesten, de a rendőrségi határozat szükséges a kár rendezéséhez, mert az okozó elismerésének hiányában a felelősség csak így állapítható meg. A biztosító szemszögéből nézve most az a helyzet, hogy Önök állítják, hogy XY volt a károkozó, Ő pedig (aki a biztosító ügyfele ebben az esetben) ezt tagadja. Tehát a biztosító az ügyfele elismerése hiányában nem nyújthat Önöknek kártérítést, ezért kell a határozat.

A többi kérdésre pontokba szedve válaszolnék:
1. Felelősségbiztosításnál káridőponti érték (avultatott) alapján történik a kártérítés, nem pedig új érték alapján. A Polgári Törvénykönyv egyértelműen rendelkezik a kártérítés mértékéről, és ez az irányadó.
2. A károkozó beperelhető, de a bíróság a biztosítót is perbe hívja majd.
3. A kárenyhítés költségei elvileg az okozóra, ill. a biztosítójára átháríthatók, de ezt a kárt rendező biztosítóval kell intézni. A körülmények teljes körű ismerete szükséges a döntéshez. Ott mondják meg, hogy milyen igazolásokat stb. kérnek becsatolni.

Remélem, hamarosan megkapják a rendőrségi határozatot és rövid időn belül rendeződik az ügy.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.