Szerződéses karosszériajavítás, veteránautók

2001.02.20. 11:41

A káresemény bekövetkezésétől számított öt éven belül kérhető a forgalmi értékcsökkenés elszámolása. Az igénybejelentést a kárt rendező egységhez kell benyújtani, írásban. Az értékcsökkenés számításánál figyelembe veszik a gépjármű korát, állapotát, előzményeket, károkat stb. Ezek alapján döntenek a térítésről.<

Tisztelt Szekeres Mária,

A következõ kérdésem lenne Önhöz. Tavaly decemberben összetörték a kocsom hátulját, melyet a károkozó kötelezõ biztosítója fizetett. A cikkben azt írta az értékcsökkenést ki kellett volna fizetniük, azonban ez nem történt meg. A Hungári Biztosító veszprémi ügyintézõje ugyanis azt mondta, mivel az autóba tökéletesen új darabok lettek beépítve (hátsó falat és ütközõt cseréltek) ezért az autó nem szenvedett avulást. Akkor most én is kérhetem az utólagos avulás számítását?

A másik kérdésemben nem biztos hogy Ön az illetékes, de biztos ami biztos megkérdezem. Mivel úgy gondoltam, hogy az a legcélszerübb, hogy a Hungária Biztosító-val leszerzõdött autókarosszéria javító "szakemberhez" viszem az autót, ezért így is tettem. Az már egy kicsit idegesítõ volt, hogy miután elhoztam az autót hiányzott egy-két dolog az autóról amirõl természetesen a saját hülyeségem miatt nem készült átvételi jegyzökönyv. Nyáron viszont a lámpák jobb és bal oldalán elkezdett repedni a festék amit valószínüleg az idézett elõ, hogy amikor az autót hátulról összetörték az oldalsó lemezekben is feszültség támadt, s a festék valahogy lejöhetett, amit persze a festõ akkor nem láthatott.(Gondolom én!) Mivel a munkát nem én rendeltem, hanem ugye a biztosító, ezért ebben az esetben nem tudom hogy mit tegyek. Ki fogja bizonyítani, hogy a festék feljövése a baleset következménye lehet? Meg mondom õszintén, hogy én még egyszer ahhoz a "szakemberhez" nem igazán szeretném vinni az autómat, s szándékomban sem áll vitatkozni vele!

Válaszát elõre is köszönöm:

Üdvözlettel:

Horváth Endre

Tisztelt Horváth Endre Úr!

A káresemény bekövetkezésétől számított öt éven belül kérhető a forgalmi értékcsökkenés elszámolása. Az igénybejelentést a kárt rendező egységhez kell benyújtani, írásban. Az értékcsökkenés számításánál figyelembe veszik a gépjármű korát, állapotát, előzményeket, károkat stb. Ezek alapján döntenek a térítésről.
Az ún. következményi kárt szintén a kárrendezést végző egységnél lehet bejelenteni. A szakértő készít egy pótszemlét, és az eredeti kárfelvételi anyaggal összevetve eldöntik, hogy ez a sérülés összefüggésben van-e az eredeti sérüléssel. Amennyiben igen, akkor engedélyezik a gépkocsi javítását az okozó biztosítása terhére.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Tisztelt Kárszakértő Asszony!

A közelmúltban hozzájutottam egy veteránkorú autóhoz. Az év jelentős részében a kocsi garázsban áll, viszont a kötelező biztosítást egész évre fizetnem kell, vagy leadni-felvenni a rendszámot ami egyrészt időrabló procedúra, másrészt nem túl olcsó.

Van-e valami kézzelfogható ötlete, mit lehet ebben az esetben tenni? Esetleg a biztosító tervezi-e ezekre az autókra valamilyen kedvezményes kötelezőbiztosítás kialakítását? Lehetséges lesz-e veteránautókra is Casco biztosítást kötni a közeljövőben?

Köszönettel

Reski Péter

Tisztelt Reski Péter Úr !

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet nem tesz különbséget új és régi, un. veterán autó között. Fenti rendeletet az elmúlt év őszén módosították, így a közeljövőben újabb módosítás nem várható. Kormányrendeletről lévén szó, a módosítások nem a biztosítók hatáskörébe tartoznak.
Az öt évnél idősebb gépkocsik biztosítása az un. 5+ casco keretében lehetséges a Hungária Biztosító Rt-nél. Ezt a módozatot kifejezetten azzal a céllal dolgozták ki, hogy az idősebb gépjárművek biztosítására is legyen lehetőség.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.