Nincs biztosítva a tologatott utánfutó

2001.03.12. 10:00

A káresemény röviden: gépjárművemmel az úttest szélén parkoltam, amikor a mögöttem lévő utánfutót az üzemeltetője nekitolta a személygépkocsimnak, és ennek következtében az utánfutón szállított vascső betörte a gépkocsim hátsó szélvédőjét. A károkozó elismerte a károkozást és ezt be is jelentettem a károkozó biztosítójánal, ahol a kártérítést elutasították.

Tisztelt Hölgyem!

A káresemény röviden:
Gépjárművemmel az úttest szélén parkoltam, amikor a mögöttem lévő utánfutót az üzemeltetője nekitolta a személygépkocsimnak, és ennek következtében az utánfutón szállított vascső betörte a gépkocsim hátsó szélvédőjét. A károkozó elismerte a károkozást és ezt be is jelentettem a károkozó biztosítójánal, ahol a kártérítést elutasították a következő indokkal:

" Az 58/1991. Kormányrendelet 1.§ (3) bekezdésében foglaltak szerint a biztosított gépjármű üzemeltetése során okozott kárt téríti meg a biztosító.

A gépjármű, mint veszélyes üzem üzemeltetésének két feltétele van: a sebesség és gépi erő. E két feltétel az Ön által is leirtak szerint a káresemény során nem teljesült, a kár megtérítésére a kgfb nem nyújt fedezetet.
A biztosító kötelező gépjármű felelőségbiztosítás által vállalt kockázati körbe a jelzett káresemény nem tartozik bele."

Tudomásom szerint jelenleg a Kormány 171/2000.(X.13.) Korm. rendelete a gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról rendelkezik a gkfb-ról, de az ide vonatkozó rész egybevág 58/1991. rendelettel. Ezen rendelet szerint gépjármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) első számú függelékének II. b) pontjában meghatározott gépjármű, továbbá a pótkocsi, a félpótkocsi, a mezőgazdasági vontató, a forgalmi rendszámmal ellátott lassú jármű, a munkagép és a segédmotoros kerékpár.

A biztosító által írt indoklás pedig csak a KRESZ szerint definiált gépjármű fogalomra vonatkozik, nem pedig arra amit a kormányrendelet kiegészít.

Kérdésem ezek tükrében a következő:
Jogos-e a biztosító elutasító határozata?
Tisztelettel, Pataki Tamás

Tisztelt Uram !

Sajnos a biztosító elutasító határozata jogos. Az alapvető probléma nem az, hogy az utánfutó beletartozik-e a gépjárművek körébe és így vonatkozik-e rá a kormányrendelet, hanem az, hogy a leírtak alapján nem az utánfutó üzemeltetése során okozták a kárt.
A felelősségbiztosítás nem vonatkozik arra az esetre, ha un. kézi erővel mozgatták az utánfutót (én a levél alapján így értelmeztem a nekitolást). Jelen esetben Ön kárigényével közvetlenül a károkozó személyhez fordulhat és kérheti annak megtérítését.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.