Cserélhető-e a feszegetett zár?

2001.05.30. 10:34

Autóm jobb első ajtajának zárszerkezetén feszegetésre utaló roncsolási nyomokat találtam. Bár a zárbetét a helyén maradt, és az ajtó zárható, a szervizben azt mondták, hogy a zárbetét cseréjét és az ajtó újrafényezését javasolják.

Tisztelt Asszonyom,

Autóm (egykulcsos) jobb első ajtajának zárszerkezetén feszegetésre utaló roncsolási nyomokat találtam. Bár a zárbetét a helyén maradt, és az ajtó zárható, a szervizben azt mondták, hogy a zárbetét cseréjét és az ajtó újrafényezését javasolják.
Kérdésem: feljelentést kell-e tennem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, és csak a nyomozás lezárulását igazoló papír birtokában érdemes a biztosítóhoz fordulnom? Mennyit kell a javítási költségekből fizetnem?
Ha saját cascóm terhére kérném a javítást, a zárcsere és a fényezés egy eseménynek számít (azaz nem külön-külön kell önrészt fizetnem)?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel
Nyikos Lajos
(2001. 05. 14.)

Tisztelt Uram !
Kárrendezés szempontjából azt javaslom, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, majd ennek birtokában végeztesse el a kárfelvételt.
Általában a kárbejelentést a bekövetkezéstől számított két munkanapon belül meg kell tenni. A kárszakértő a kárfelvétel során megállapítja, hogy indokolt-e a teljes zárgarnitúra cseréje és az ajtó fényezése.
Az önrész mértéke a biztosítási módozattól és a feltételektől függ. Szerintem ez az esemény gépjárműlopással (kísérletével) összefüggő rongálás és egy eseménynek számít.
A kártérítés kifizetéséhez fogják kérni a rendőrségi határozat eredeti példányát. Tehát most jelentse be a biztosítónál a káreseményt, nem elég a rendőrségi határozat kézhezvétele után.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.