Évek után felülvizsgálat?

2001.06.25. 12:37

Végeredményben a rendőrség mindkettőnket egyenlő mértékben elmarasztalt és 5000-5000 Ft pénzbírságot szabott ki. A másik autóst az indokolatlan belső sáv használat miatt engemet pedig a gyorshajtás miatt. Amennyiben a másik fél is hibás volt, engemet megilletett volna-e kártérítés az ő felelősségbiztosítása terhére?

Tisztelt Kárszakértő!

Egy valószínűleg már idejétmúlt és meglehetősen extrém baleset miatt kérem ki véleményét.
A történet 4 éves!
1997 május elején saját tulajdonú személygépkocsimmal közlekedtem az autópályán.
A megengedettnél nagyobb sebességgel haladtam a belső sávban, mikor utolértem egy szintén a belső sávban haladó szgk-t.
Különféle jelzéseim ellenére sem húzódott le. Én elkezdtem jobbról előzni, mire ő sávot váltott. Én még mögötte voltam, és hogy elkerüljem az ütközést, hirtelen kormánymozdulattal visszatértem a belső sávba, de az autóm megpördült és totálkárosra törött. Csak a szalagkorlát sínylette meg még a balesetet. Személyi sérülés nem történt. Sőt ütközés sem.
A helyszínen a rendőrök azt mondták, hogy a gyorshajtás és a jobbról előzés miatt egyértelmuen én vagyok a felelős.
A másik autós azt állította, hogy 140 km/h-val (akkor még max. 120) közlekedett és én taktikáztam, hogy jobbról vagy balról előzzem meg. Ő elengedett volna, de én türelmetlen voltam és emiatt következett be a baleset.
Az ügyvédem tanácsára én azt nyilatkoztam a későbbi rendőrségi egyeztetés során, hogy nem jobbról előzni akartam, hanem a jobbra tartási kötelezettségre tekintettel lehúzódtam, mivel kiszámíthatatlan volt az indokolatlanul a belső sávot használó autó reakciója.
Végeredményben a rendőrség mindkettőnket egyenlő mértékben elmarasztalt és 5000-5000 Ft pénzbírságot szabott ki.
A másik autóst az indokolatlan belső sáv használat miatt engemet pedig a gyorshajtás miatt. De betudták, hogy egyikünk sem volt büntetve közlekedési szabálysértés miatt.
Én a kocsit eladtam roncsnak és kifizettem a bírságot, "lenyeltem a békát" és ennyi.
Kérdéseim:
1. Amennyiben a másik fél is hibás volt, engemet megilletett volna-e kártérítés az ő felelősségbiztosítása terhére?
2. Mennyi idő az ilyesmi elévülése?
3. Elvileg most 2001-ben még tehetek-e valamit az érdekemben, vagy jobb, ha nem feszegetem a témát?

Mielőbbi válaszát várva tisztelettel
Nagy Zoltán

Tisztelt Nagy Zoltán Úr!

Az Ön esetleírása alapján nem bizonyított a másik fél felelőssége a kárügyben. A szabálysértési eljárás során megállapították az indokolatlan belsősáv-használatot, de ez nincs ok-okozati összefüggésben a baleset bekövetkezésével (legalábbis nem ezt mondta ki a rendőrség), tehát egy önálló szabálysértésnek minősül.
A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának terhére rendezendő kárügyeknél az elévülés 5 év, de a károsult bejelentési kötelezettsége a káresemény időpontjában 30 nap volt. Természetesen ettől el lehet térni indokolt esetben (pl. a károsult kórházba kerül), de a késedelem okát bizonyítani szükséges. Ezenkívül nem készült kárfelmérés, így nem lehet megállapítani a kárösszeget.
Véleményem szerint ebben az esetben már nem járna sikerrel az utólagos bejelentés.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.