Ki fizeti az új autó kamatait?

2001.07.26. 13:44

Most szeretnék azonos típusú de új autót vásárolni olyan összegű hitelre, mint amekkora hitelhátralékom volt gépjárművemre a káresemény napján. Követelhetem-e valamelyik biztosítótól (CASCO-ra v. a károkozó felelősségbiztosítására) a banki kamat megtérítését?

Tisztelt Kárszakértő!

Nemrég autóm közúti balesetben összetört. A felelősséget a balesetet okozó elismerte, de mivel személyi sérülés is történt, a mentőorvos rendőrségi intézkedést kért. A kárrendezést a balesetet okozó kötelező felelősségbiztosítására indítottam meg.
Tudni kell azonban, hogy először a CASCO biztosításomra szerettem volna kérni a kárrendezést, de biztosítótársaságom, mivel a baleseti bejelentőn a felelősséget elismerték "eltanácsolt".
Az autómat gazdasági totálkárosnak minősítették, a kárkori értéket megítélésem szerint viszont rendkívül alacsony összegben határozták meg az EUROTAX katalógus alapján. Autóm 10 hónapos, a káresetig sérülésmentes, első tulajdonosa vagyok, mégis a vételár 75 százalékára értékelték.
Kérdéseim:

1.) Joga van-e ebben az esetben a biztosítótársaságnak a kártérítés teljesítését szüneteltetni a bírósági ítélet kihirdetéséig? (A rendőrség a károkozót bűncselekmény gyanújával feljelentette a bíróságnál.)
2.) Kérhetem-e a kárkori érték megállapítását a CASCO biztosításomra is, és amennyiben ez magasabb, mint a károkozó biztosítója által meghatározott kárkori érték, a különbség kifizetését a CASCO biztosításomról? (Sajnos nem derül ki a CASCO szerződésből, hogy mi alapján határozzák meg a kárkori értéket.) Ha igen, kell-e várnom a roncs értékesítésével addig, míg biztosítótársaságom a kárkori értéket megállapítja, és el kell-e fogadni a másik biztosítótársaság kárszakértője által elvégzett kárfelvételt?
3.) Ha a roncsot a biztosító által megállapított értéknél kedvezőbben tudom értékesíteni, jogában áll-e a biztosítónak a kártérítési kötelezettsége teljesítésekor ezt a magasabb eladási árat figyelembe venni?
4.) Gépjárművemet kamatmentes hitelre vásároltam. Jelenleg nincs ilyen kamatmentes hitelakció. Most szeretnék azonos típusú de új autót vásárolni olyan összegű hitelre, mint amekkora hitelhátralékom volt gépjárművemre a káresemény napján.
Követelhetem-e valamelyik biztosítótól (CASCO-ra v. a károkozó felelősségbiztosítására) a banki kamat megtérítését?
5.) Kérhetem-e új autó vétele esetén az üzembehelyezési költségek megtérítését?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Egy Olvasójuk
(2001. 06. 28.)

Tisztelt Uram !

Kérdéseire az Ön által megadott sorrendben, pontokba szedve válaszolok.
1., Abban az esetben, ha a felelősség kérdésében nincs vita, tehát egyértelmű a károkozás, akkor a károsult felé a kárkifizetés visszatartása nem indokolt. Amennyiben a felelősség kérdésében nem született állásfoglalás, akkor meg kell várni a bíróság döntését.
2., A kárkori érték megállapítása egységesen az EUROTAX katalógus alapján történik a felelősségbiztosítás és a casco biztosítás esetében is. A casco alapján számított kárkori érték csak kevesebb lehet a felelősséginél akkor, ha az extra tartozékokat külön nem biztosították, de az nem fordulhat elő, hogy magasabb, mint a felelősségbiztosításnál.
3., A biztosító által megállapított roncsértéknél magasabb áron értékesítheti a roncsot, s ez nem vehető figyelembe.
4., A hitellel kapcsolatos banki kamat megtérítését nem kérheti, ugyanis a gépjármű értékét kifizetik, tehát így pótolható a gépkocsi.
5., Az üzembehelyezési költségek sem térülnek meg a felelősségbiztosítás alapján a jogszabályi rendelkezések következtében.
Azt tudom tanácsolni, hogyha a megállapított kártérítési összeggel nem ért egyet, nyújtson be felülvizsgálati kérelmet az illetékes kárrendezési egység vezetőjéhez.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakért?jéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakért? válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakért? rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.