Kapcsolt biztosítás?

2001.08.28. 01:01

Pár hete levelet küldtem a biztosítónak, hogy szeretném megszüntetni a casco-t, ugyanis kifizettem a hitelt, s a továbbiakban nem tartok igényt erre a fajta szolgáltatásra.

Kedves Szekeres Mária,

Lenne egy kérdésem a casco-val kapcsolatban: a casco díja attól is függ, hogy milyen címre (Budapest, vidék, stb.) van bejelentve az autó. Az állandó lakcímem egy vidéki cím, ez került be a forgalmiba is és ez szerepelt a személyimben is. Most azonban tartózkodási (ideiglenes) lakhelyet létesítettem Budapesten, mely cím rákerült a lakhelyet igazoló kártyámra is.
Kérdésem, hogy be kell-e ezt jelenteni a biztosítómnak illetve megváltozik-e
ennek hatásara az eredeti casco díjam?

Válaszát előre is köszönöm,
Horváth Ákos
(2001. 07. 26.)

Kedves Horváth Ákos!

A casco biztosítás díjszabása ténylegesen függ a forgalmi engedélybe bejegyzett állandó lakcímtől (Budapest vagy vidék).
Tudtommal az ideiglenes lakcím nem befolyásolja a díjbesorolást.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt szakértő!

A biztosító társaságok munkája már sokszor felháborított, de a mostani eset azt hiszem a csúcsok csúcsa. 3 évvel ezelőtt vásároltam egy Daewoo gépjárművet. Mivel a gépkocsit hitelre vettem ezért természetes volt, hogy az eladó előírta hogy casco-t kössek a kocsira. Azt már akkor sem értettem, hogy miért csak az Axa-Colonia lehetett ez a biztosító, de nyilván gazdasági érdekek fűzték a Daewoo-t ehhez a biztosítóhoz. Pár hete levelet küldtem a biztosítónak, hogy szeretném megszüntetni a casco-t, ugyanis kifizettem a hitelt, s a továbbiakban nem tartok igényt erre a fajta szolgáltatásra.
A válaszon nagyon meglepődtem, ugyanis a PTK. 551 paragrafus 4. bekezdésére hivatkoztak, hogy csak naptári év január 01.-vel szüntethetem meg a biztosítást. Abban az esetben pedig, ha nem fizetem ki a casco-t, a kötelező biztosítás is megszűnik "díj nemfizetés miatt". Én ebben törvénytelenséget sejtek. Ez bizony árukapcsolás. Nem mondhatom fel a casco-t, amit az ember önkéntes alapon szokott kötni. Nyilvánvalóan én a casco-t külső ok miatt (HITEL) kötöttem. Mivel ez az ok megszűnt, ezért akarom felbontani a szerződést. Ha jól tudom ezt hívják érdekmúlásnak, melyre levelemben hivatkoztam is. Vagyis ha esetleg ellopják a kocsimat akkor is fizetnem kell még a casco-t ha a biztosító így akarja?! A biztosítós ügyintéző egyébként még mondott egy érdekeset, ami nagyon megütötte a fülemet, miszerint nekem kombinált biztosításom van. (casco és kötelező egyben) Ilyen tényleg létezik? S az utolsó kérdésem pedig az, hogy mi történik akkor, ha egyszerűen nem veszek tudomást az Axa-Coloniáról (azt hiszem ez fog a legkönnyebben menni!), s kötök egy kötelező biztosítást egy másik társaságnál?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Horváth Endre (2001. 07. 28.)

Tisztelt Uram!

A casco és a kötelező felelősségbiztosítás külön-külön és együtt is megköthető egyes biztosítóknál. Azt a biztosítás megkötésekor el lehet dönteni, hogy melyik a kedvezőbb a gépjármű üzembentartója számára. Mint minden biztosításhoz, így az un. kombinált biztosításhoz is tartozik biztosítási feltétel. A biztosítási feltételek tartalmazzák a szerződés megszűnésének, ill. felmondásának eseteit, lehetőségeit. Szintén ebben szerepel, hogy az érdekmúlás körébe mely esetek tartoznak. Javaslom, hogy mielőtt megszüntetné a biztosítását, ezeknek a kérdéseknek nézzen utána a feltételekben.
Abban az esetben, ha Önnek a casco vagy kötelező felelősségbiztosítása díj nem fizetés miatt megszűnik, akkor az új biztosítás megkötésekor nem vehető figyelembe a már megszerzett bonus besorolás.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Szakértő!

Egy kérdésem lenne a külföldről történő hazaszállítással kapcsolatban. Azt szeretném megtudni, ha külföldön meghibásodik az autóm, s az a helyszínen nem javítható, milyen biztosítás esetén vállalja át a biztosító a hazaszállítás - egyébként igen borsos - költségét. Fedez-e ebből valamennyit a kötelező biztosítás?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Kornél (2001. 08. 21.)

Tisztelt Uram!

A külföldről történő gépjármű-hazaszállítás költségeinek megtérítése a biztosító által függ attól, hogy műszaki hiba történt vagy baleset, illetve milyen biztosítással rendelkezik az üzembentartó. A hazaszállítás megkezdése előtt célszerű a biztosítóval egyeztetni (van, ahol ezt a feltételekben is rögzítik). A kötelező felelősségbiztosítás a biztosított gépjármű által okozott károkat téríti meg, s nem vonatkozik a biztosított gépkocsiban keletkezett károkra.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.