2012.05.09. 11:34

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy barát nevében írok, egy rendkívül arcátlan kárrendezési eljárásról.

Egy évvel ezelőtt ismerős parkoló személygépkocsiját tolatás közben összetörte egy tehergépjármű, majd a baleset után szó nélkül távozott. Szerencsére az egyik szomszéd felismerte a járművet, így a rendőrök már másnap felkeresték a károkozót, aki végül el is ismerte a felelősségét, amiről így jegyzőkönyv és határozat is született. Ekkor megkezdték a jármű javíttatását, a biztosítási szakértő jelenlétében felvették a károkat és kijavították őket (3-400 ezer Ft kárösszegben). Az igazi kálvária ez után kezdődött, ugyanis a biztosító újabb és újabb okokkal tagadja meg a kifizetést: először belekötöttek abba, hogy a járművezető nem volt jogosult a teherautó vezetésére, majd miután az ellenkezőjét igazolta a tulajdonos, belekötöttek a rendszámhasználati naplóba, mondván nincs belevezetve, hogy a jármű a baleset idején közlekedett.

Az ügy jelenleg itt áll, és mivel a szerviz már nem igazán tudja halasztani a kifizettetést, a biztosító pedig nem fizet valószínű hitelt kell majd felvenni a jármű javíttatására.

Megteheti egy felelősségbiztosító, hogy elismert felelősség ellenére hasonló okokkal elutasítja a kifizetést? Van valami mód rá, hogy elkerülhető legyen a hitelfelvétel? Van ilyen esetben lehetősség a MABISZ-hoz fordulni?

Előre is köszönöm válaszát.

András

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a tehergépjármű által okozott kár és körülményei rögzítésre kerültek a helyszínelés alkalmával. A helyszínen felvett adatok alapján készült rendőrségi határozat a jogalapi kérdésekben is egyértelműen fogalmaz, elmondása szerint a felelősség kérdésében. Amennyiben a gépjárművet vezető személy nem rendelkezett jogosítvánnyal vagy ittas állapotban volt az nem befolyásolja a kártérítés mértékét és jogosságát csak lehetőséget ad az eljáró biztosítótársaság részére, a kifizetett kártérítési összeg törvényben szabályzott módon történő visszafizettetésére. A rendszámhasználati napló vezetésének elmulasztásáért a gépjárművezető felelősségre vonható - hatóság által- de az okozott kár térítését nem befolyásolja. Lehetőség van a baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamat igény benyújtásra.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.