Ellopták és nem fizet a biztosító

2012.05.31. 08:32

Tanácsát, illetve segítségét szeretném kérni az alábbi biztosítási ügyben.
2005 augusztusában, életemben először sikerült a Merkantil Bank hitelével egy új Suzuki Wagon R+ típusú gépkocsit vásárolnom, 10 éves futamidővel. Természetesen a Bank feltételeinek megfelelően Casco biztosítást is kötöttem a vásárlás helyszínén.
Ezt a gépkocsit rövidesen az első kötelező szervizre 2005. szeptemberben vittem el minden tartozékával, mint tartalék kulcs, forgalmi, stb. Nem sokkal ezután 2005. november 10-én a házunk elől ellopták az autót. Sajnos valószínűleg a kesztyűtartóban benne maradt a tartalék kulcs, ezért a biztosítónál ezzel nem tudtam elszámolni. A biztosítási ügyintéző hölgy közölte velem, hogy sajnos nem áll módjukban ezt a kárt megtéríteni, de az fel sem merüljön bennem, hogy a Casco fizetését abbahagyjam, mert azt egy évig fizetnem kell a szerződés alapján. Természetesen a hölgy megvádolt azzal is, hogy én magam loptam el a saját autómat.
Ezek után a Bank számláit tovább fizettem (a mai napig) hiszen az a tolvaj ésszerű magatartása, ha ellopom az autómat, majd még egyszer ki is fizetem. Sajnos a svájci frank az óta kb. 90 %-ot drágult, ezért a havi törlesztő részletek ennek megfelelően emelkedtek. Egyre nehezebbé vált az életvitelem, ezért szeretném megérdeklődni, hogy van-e jogi lehetőségem így utólag valamit tenni, esetleg tudnának tanácsot adni a további lépésekről, illetve lehetőségekről.
Tisztelettel: Császár Bálint

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű eltulajdonításákor a levelében leírtak alapján a gépkocsiban volt a pótkulcs. Ez a casco biztosítási szerződések feltételeiben, lopáskár esetében minden társaságnál kizáró ok. A lopáskár térítésének feltétele a gépjármű összes eredeti kulcsának leadása a biztosító részére. A gépjárműben maradt forgalmi engedély is esélyt adhat a tolvajnak a gépjármű rövid idő alatti külföldre viteléhez.
A biztosító ügyintézőjének tájékoztatását nem értem, hiszen a biztosítási érdek megszűnt, a társaság pedig a vonatkozó feltételek értelmében nem fizethet.
A hitellel kapcsolatosan vegye fel a kapcsolatot a bankkal és egyedi szerződés módosítást igényeljen a törlesztőrészletekre, illetve átütemezésre vonatkozóan, a terhek csökkentése érdekében.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.