2012.07.03. 13:37

Tisztelt Cím,

Két kérdéssel fordulok Önökhöz.

1. Az egyik ami még tavaly történt amikor is egy külföldi rendszámos busz Neki gurult a parkoló autó sornak, ahol összetörte a teljes sort. A családom egyik gépkocsija is a sorban volt. A rendőrök felvették az adatait a busz sofőrnek, a busznak és tájékoztattak minket, hogy elindították az eljárást az ügyben. A helyi jegyző azóta is ül a papírokon. A biztostó nem fizetett azóta sem. Mi ilyenkor a teendő? Mennyi idő múlva köteles fizetni a biztosító? Kinek írjuk panasz levelet? Hova tudunk fordulni segítségért?

2. Szerencsétlenségünkre ugyanezt a gépkocsit az M0-ás út régi szakaszán egy külföldi kamionos leszorította az útról, aki ismeri az adott részt baloldalt beton elválasztó van. A sofőr inkább a kamionnal való súrlódást választotta, miközben folyamatosan dudált, hátha észre veszi. A kamionos nem állt meg, később is fénykürttel és dudával jelezte, hogy neki sürgős dolga van és elhajtott. Azonnal a rendőrségre ment a sértett gépkocsi sofőrje ahol a rendőrség azt mondta, hogy a kamionos úgyse ismeri el, hogy neki ment a gépjárműnek, és 3 hónap múlva úgyis lezárják a nyomozást. Ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönöm válaszukat

Tisztelt Érdeklődő!

Az első kérdésére válaszolva amennyiben a károkozó külföldi rendszámú busz gépjármű felelősségbiztosítója nem ismert az Ön saját gfb. szerződését kezelő biztosítótársaság jogosult a kárfelvétel lebonyolítására és a teljes iratanyagot a rendőrségtől kapott tájékoztatás alapján az illetékes biztosító magyarországi levelezőpartnerének továbbítani, aki lefolytatja a kárrendezési eljárást.

Amennyiben Ön rendelkezik casco biztosítási szerződéssel előzetesen kérheti a szerződés terhére a kárrendezést, mert ez esetben csak az önrészesedés mértékét kell Önnek megelőlegezni a sérült gépjármű helyreállításához.

A kártérítés kifizetését követően a biztosítótársaság a - casco biztosítás tehermentesítése érdekében is - kártérítés és az önrészesedés megtérítésével kapcsolatosan intézkedik a külföldi biztosítótársasággal szemben.

Második kérdésére válaszolva mivel cserbenhagyás történt, rendőrségi feljelentést kell tenni a kamion rendszámát és a baleset körülményeit leírva ismeretlen tettes ellen, valamint utólagos rendőrségi intézkedést kérni helyszíni szemlével. A rendőrség köteles nyomozást indítani és felkutatni a károkozó gépjármű tulajdonosát. A tulajdonos és gépjárművezető nyilatkozata alapján, az illetékes biztosítótársaság levelezőpartnere lefolytatja a kárrendezési eljárást. Amennyiben jelen esetben voltak tanúk a rendőrségi feljelentésben nevesíteni kell őket mert nyilatkozatuk fontos jelentőséggel bír a kárrendezési eljárás során.

Az előzetes rendezés casco alapján jelen esetben is ideiglenes megoldást jelenthet.

Üdvözlettel.

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.