2012.07.13. 09:52

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nemrég a tulajdonomban lévő motorkerékpárral egy ismerősöm balesetet okozott, "elnézett" egy elsőbbségadás kötelező táblát, és így a szabályosan közlekedő autó kiütötte alóla a motort. A motornak (alig néhány napja újított) érvényes forgalmi engedélye és érvényes felelősségbiztosítása volt. A balesetben (szerencsére) személyi sérülés nem történt, az ismerősöm a felelősséget elvállalta, és az intézkedő rendőrtől 20eFt helyszíni bírságot és 5 büntetőpontot kapott, mert nem volt a motorkerékpárra érvényes vezetői engedélye (csak B.kat.) Én - mivel az ismerős régóta motorozik, igaz csak smkp-on - nem tudtam (és magamtól nem is ellenőriztem) hogy nincs érvényes A-s jogsija. Azt szeretném kérdezni, hogy az autóban okozott kár megtérítése alól megpróbálhat-e kibújni a biztosító arra hivatkozva, hogy a vezetőnek nem volt érvényes vezetői engedélye, vagy lehetséges-e hogy a kárrendezés, javíttatás költségét utólag rám terhelik, mondván hogy arra nem vonatkozik a kötelező felelősségbiz tosítás, ha olyan személy vezet (olyannak engedem át a járművet), akinek nincs érvényes jogosítványa. Tulajdonképpen köteles vagyok-e ellenőrizni, hogy akinek kölcsönadom a járművet, rendelkezik-e érvényes vezetői engedéllyel. Várom válaszát!

Köszönettel: Dénes

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szabályzó törvény az alábbiakban rendelkezik jelen esetben a visszkeresetre vonatkozóan.

A biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a vezetőtől, ha a gépjármű vezetésére jogosító engedéllyel nem rendelkezett, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át, kivéve, ha bizonyítja, hogy a gépjárművet engedéllyel vezető esetében a gépjárművezetői engedély meglétét alapos okból feltételezte.

A vezetői engedély meglétét a fent leírtak értelmében, minden esetben kölcsön adás előtt célszerű ellenőrizni a később felmerülő kellemetlenségek elkerülése céljából.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.