Vétlen károsultnak mindig jár a lóvé

2012.07.25. 12:46

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy viszonylag régen húzódó ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Nagyjából fél éve a Hungária körúton egy benzinkútról körülnézés nélkül kihajtott egy autó. A szélső sávban menő autó sofőrje - a biztos összeütközést elkerülendő - elkapta a kormányt. Sajnos a belső sávban mi voltunk, így ezzel a mi autónkat találta el.

A benzinkútról kihajtó autó sofőrje nem ismerte el, hogy hibázott, majd távozott a helyszínről. Ekkor a rendőrség kezébe került az ügy, valamikor bíróság lesz belőle - a másik két félnek. A jegyzőkönyv alapján mi egyértelműen nem voltunk hibásak.

A másik két résztvevő különböző biztosítótársaságnál van. A velünk ütközött autó társasága felvette a kárt, kiválaszthattuk a javítás idejére ingyen igénybe vehető csereautót, de nem tesz semmit addig, amíg a bíróság meg nem állapítja, ki a felelős a balesetért, melyik biztosítónak kell majd kifizeti a mi kárunkat. A másik fél biztosítója elzárkózik mindentől.

A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e valahogy sürgetni a kárrendezést, vagy még hónapokig (évekig) kell-e várnunk arra, hogy valamelyik biztosító fizessen?

Köszönettel:

Homoki András

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Önnek mint vétlen félnek ütközés nélküli baleset következtében csapódott az úton szabályosan közlekedő másik gépjármű baleset elkerülése végett amely által megsérült, és az Ön autójában is tetemes kár keletkezett. A biztosítótársaság az Ön gépjárművének sérülését a PTk.-ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján rendezheti, amely azt jelenti, hogy vétlen félként bármelyik balesetben résztvevő gépjármű kötelező felelősségbiztosítása terhére kérheti a gépjármű helyreállításának megtérítését. A jogalap tisztázását követően az Ön gépjárművére kifizetett kártérítési összeg átkönyvelésre kerül a balesetet ténylegesen okozó gépkocsi gfb. szerződésének terhére. A baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamat igényt jelenthet be az eljáró biztosítótársaságnál.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.