Összetörtek és még fizessek is?

2012.07.31. 14:55

Tisztelt Biztosításdoktor!

2010-ben autóbaleset részese voltam (2 autó ütközött egy harmadik hibája miatt, mely 3. "természetesen" elhajtott és az ő gépjárműve nem is sérült meg a balesetben). A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellenem, mely eljárás végeredményeként a felelősségemet kizárta, az ismeretlen elkövető felelősségét állapította meg. Egyébként a két összeütközött gépjármű (az enyém is, és akinek az én autóm nekiment) gazdasági totálkáros lett.

A biztosítómnál érdeklődve elmondták, hogy akinek nekiütköztem, nem fizettek, az ügyet lezárták. Nemrég felszólítás érkezett a velem összeütköző gépjármű tulajdonosától, hogy fizessek.

Ön mit tenne a helyemben?

Válaszát előre is köszönöm!

F.I.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön vétlen félként ütközés nélküli baleset következtében csapódott az úton szabályosan közlekedő másik gépjárműnek amely megsérült, és az Ön autójában is tetemes kár keletkezett. A biztosítótársaság jogalapi felróhatóság hiányában - amelyet a rendőrségi határozat is alátámaszt - kifizetést nem eszközölt az Ön biztosításának terhére.

A részes fél kártérítési igényének elmaradásáért, Ön nem tehető felelőssé, mert törvényi kötlezettségének eleget tett a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötésével, és a díj folyamatos fizetésével.

Jelen esetben a károsult gépjármű sérülését a PTK-ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján lehet rendezni. A károsult nyilván szeretné, ha mielőbb részére megtérítenék a keletkezett károkat. Ezt bizonyítja a jog, amikor az egyetemlegesség jogintézményét lehetővé teszi a károsult javára. Az egyetemleges felelősség itt ugyanis azt jelenti, hogy a károsult bármelyik károkozótól követelheti a kára egészének megtérítését! A károsult amennyiben az Ön biztosítójának döntésével nem ért egyet levélben fellebbezéssel élhet, a fent leírtak alapján.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.