Öröklődik-e a tartozás üzembentartóival?

2012.10.30. 17:39

Üdvözlöm!

Sajnos a kérdésemre sehol nem találtam érdemleges választ!

A történet ott kezdődött, hogy a bátyám trehányságból nem fizette az amúgy üzemképtelen autójának a biztosítását, és a forgalomból sem vonatta ki semmiféle formában! Ez lassan 2 évvel ezelőtt történt! Ezáltal felhalmozott egy rakás fizetnivalót, amit a legközelebbi kötésekor nyilván, és jogosan be is fognak tőle vasalni!

A kérdésem az lenne, hogy ez az úgynevezett MABISZ tartozás (javítson ki ha nem így nevezik) az üzembentartóval "öröklődik", vagy az autó rendszámával?!?

Példa: Ha átíratunk engem a gépjármű üzembentartójává, akkor A0-ban kezdek ezzel az autóval, vagy rajtam is megpróbálják behajtani kötéskor az elmaradt összeget? Mert ha a rendszám alapján valósul meg az elmaradás nyilvántartása, akkor ez a logikus.

És egy másik kérdés: A bónusz-málusz besorolások két év után törlődnek, ha nincs biztosítása valakinek. Abban az esetben, ha az üzembentartó személyéhez kötött a MABISZ tartozás, és én leszek az új üzembentartó, akkor a bátyám tartozása is elévül két év alatt?

Válaszát előre is köszönöm!!

Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a gépjármű üzembentartójaként a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerülő személy, csak a bejegyzés időpontjától köteles a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötésére. Amennyiben a gépjármű az adásvételt megelőzően nem rendelkezett a régi üzembentartó vétsége miatt a fent említett gfb.szerződéssel, akkor az ebből adódó mindennemű kötelezettség / fedezetlenségi díj az adásvétel napjáig stb./ őt terheli. Díjnemfizetés miatti eljárás csak a régi üzembentartóval szemben kezdeményezhető.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.