2013.04.23. 10:17

Lassan három hete történt egy koccanásos összefutásunk egy másik autóval. Én egy kétirányú utcában közlekedtem és balra akartam lefordulni egy közbe. A menetirány szerinti jobb oldalon parkoltak pont a kereszteződéssel szemben, így bentebb húzódtam az úton, kb a felezőn voltam.

A közből jött a másik autós, akinek elsőbbségadás kötelező táblája volt, de saját bevallása szerint is csak balra nézett ki (később rá is kérdezett a rendőrnél, hogy neki nem csak arra kell kinézni?!) és lendületből neki jött az én autóm (belülről) bal oldalának.

Rendőrt hívtam, mert elkezdett engem hibáztatni a másik fél, de intézkedésre nem került sor (párom kérésére), csupán az adatokat felvette és fényképezett. Az európai baleseti bejelentőt kitöltöttük, a másik autós elismerte, hogy ő okozta a balesetet. A rendőr is megmondta, hogy egyértelműen ő a hibás, mert nem adott elsőbbséget és maga az ütközés is azon az utcán történt, amin én haladtam.

Biztosító felé megtörtént a bejelentés, a szakértő megjelent és azt mondta, hogy 90%, hogy nem fog fizetni a biztosító arra hivatkozva, hogy én bentebb haladtam, mint ahogy kellett volna (nem teljesen a jobb oldali sávban), ezért MIND A KETTEN HIBÁSAK VAGYUNK. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a biztosító bekérte a jelenlévő rendőr által készített fotókat, azonban azon már nem látszik, hogy az én oldalamban állt egy másik autó (ami az ütközést követően elment onnan), továbbá bár én nem álltam arrébb az én autómmal, a vétkes sofőr visszább tolatott, ilyen helyzetben állnak a képeken.

A kérdésem az lenne, hogy történhet-e ilyen, hogy a KRESZ-szel (és a jelenlévő rendőr véleményével) ellentétes döntés születik a biztosító jogásza által?? A rendőr azt mondta, hogy ne hagyjuk magunkat, mert ha intézkedésre került volna a sor, a másik autóst megbüntették volna és így is tüntették volna fel, hogy ő volt a kár okozója.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján a baleset bekövetkezéséért a feleősség a másik gépjármű üzembentartóját terheli, mert mint Ön le is írta a gépjárműve a felelőzővonalon állt, várva a bekanyarodás lehetőségét. Az okozó gépjármű vezetőjének elsőbbségadás kötelező táblája volt, ezáltal lassítva lehetősége lett volna felmérni,hogy mekkora hely áll rendelkezésére a jobbra kanyarodáshoz,mert akkor nem ütközött volna figyelmetlenség miatt az Ön gépjárművének. A rendőrségi fotók is igazolják majd az Ön állítását valamint a részemre leírtakkal amennyiben ez nem történt meg egészítse ki kárbejelentését, valamint ha voltak tanuk elérhetőségüket bocsássa a biztosító rendelkezésére nyilatkoztatásuk végett.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.