2013.04.26. 10:09

Tisztelt "Biztosításdoktor",

mivel újabban többször előfordult, hogy felrobbant kerekű kamion mellet autóztam el az autópályán, ezért is kérdeznék. Legutóbb az M3-as autópálya 91-es km-nél előttem robbant szét a kamion bal első kereke, a szétrepülő gumi egy darabja pont az autóm elé esett, melyet a sötétben, autópályatempónál esélyem sem volt kikerülni. Természetesen ahogy eddig már több ízben, most is felhívtam a 112-őt, s jeleztem a problémát, hogy mihamarabb eltakaríthassák az útról a balesetveszélyes törmeléket. Az autópályakezelő embere visszakérdezett, hogy az én autóm sérült-e, de erre nem tudtam akkor érdemben válaszolni. A következő autópálya pihenőhelynél megálltam, s akkor láttam, hogy a felcsapódó gumi szétverte az autó bal elején a műanyag lökhárítót. Szerencsémre nagyobb baj nem történt, lámpák nem törtek, de karosszériás munka a lökhárító visszaszerelésével lesz.

Visszahívtam az autópályakezelőt, aki azt kérdezte, hogy rendőrségi intézkedést kérek-e, illetve arról tájékoztatott, hogy a biztosító erre egészen biztosan nem fizet, legfeljebb CASCO alapon. Ami gyakorlatilag számomra a nem fizetést jelenti, mert az ezért járó biztosítási díj emelkedés messze több, mint az autó javíttatásának költsége. Kérdés, hogy tényleg nem fizet a biztosító?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű sérüléseinek térítése az okozó tehergépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződése alapján történhet meg.A gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződés azon károk rendezésére nyújt fedezetet amelyet a jármű veszélyes üzem körében - forgalomban való részvétel, közlekedés által - okoz a törvényi szabályozás értelmében.

Amennyiben az okozó gépjármű rendszáma nem áll rendelkezésre, kiléte ismeretlen, sajnos a sérülés térítésére csak casco biztosítási szerződés megléte esetén van lehetőség.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.