2013.06.11. 10:26

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egyik ismerősöm külföldön magyar rendszámos autójával balesetet okozott, konkrétan kettétört egy telefonkábelt - és egy utcai világítást tartó oszlopot, amikor azoknak nekiütközött. A kérdésem az lenne, igaz-e, hogy az okozott kárt az ő magyarországi felelősség biztosítója megtéríti a külföldi kárvallott számára? Hogyan zajlik ennek intézése a gyakorlatban? Az biztos, hogy ő hamarosan megkapja a számlát a helyreállítás költségeiről. Mi ilyenkor a teendő?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel, Renáta

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű által külföldön okozott károk térítése az alábbi módon történik. A károsult a saját biztosítójánál történt érdeklődést követően, a magyarországi biztosítótársaság külföldi levelezőpartnerénél jelentheti be a részére okozott kárt, az átadott biztosítói adatokat is tartalmazó felelősségvállalási nyilatkozat / baleseti bejelentő alapján/ Amennyiben a gépjármű tulajdonosa zöldkártyával is rendelkezett,- külföldi út esetén ajánlott ezen dokumentumot indulás előtt beszerezni- ezen dokumentum alapján akár online is beazonosítható az illetékes biztosítótársaság. Az okozott kárt hazaérkezés után a saját bitosítótársaságnál is be kell jelenteni.

Üdvözlettel: Horváth László biztosito@pba.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.