A biztosító 3 év után pénzt követel, jogosan?

2013.10.28. 12:23

Üdvözlöm!

Olyan problémával fordultam Önökhöz, hogy a párom okozott egy kárt 2010-ben. Egy álló Wartburgnak nekihajtott, az autót ittas állapotban vezette. Tudjuk, ezt nem így kellett volna, már ő sem ilyen felelőtlen a vezetést illetően, de most nem is ez a lényeg. Az autó, amit vezetett, az apja tulajdonát képezte, és az apja volt a biztosított. Most mégis (3 év után..) a páromon követeli a biztosító a 147 000 Ft kárt, amit akkor kifizetett a biztosító a wartburg tulajának. Tudok arról a törvényről, hogy a biztosító követelheti a kártérítési összeg megfizetését, csak azt szeretném kérdezni, hogy nincs e valami kiskapu, hogy mégis elkerüljük ennek az összegnek a kifizetését. Mert mint mondtam a párom ittasan vezetett, de nem ő a biztosított. Mondjuk valami olyasmi, hogy az apja tudott róla, hogy elvitte a fia az autót, de azt, hogy alkoholos állapotban lett volna, nem ismerte fel. Így sem a fiát, sem az apát nem vonhatja felelősségre a biztosító. Létezik ilyen? Az összeget is magasnak találom, hiszen egy A-val kezdődő rendszámú wartburg alaphangon, jó állapotban sem ér többet 70 ezer Ft-nál, illetve az is bosszantó, hogy 3 év után a semmiből előtör a biztosító és követeli ezt a pénzt. A biztosító megbízott egy ügyvédet, ő írt nekünk levelet, melyben azt is leírta, hogy amennyiben nem fizetünk, a tartozás teljes összege (kamatokkal, bíróság költségeinek többletkiadásával) bírósági úton érvényesítésre kerül. Tehát mégegyszer kérdezném, hogy nincs valami kiskapu ilyen esetekre?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ágnes

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaság a jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében a gépjármű vezetőjével szemben - ittasság bizonyítottsága esetén - visszkereseti joggal élhet, ezért kéri a kifizetett kártérítési összeg visszafizetését a párjától. Valószínűleg a kárrendezési eljárás csak most zárult le véglegesen - a teljes kifizetett összegről a biztosító a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartóját értesíti - és ezt követően kerül sor az úgynevezett viszkereseti eljárásra amelynek keretében pl. a fent említett ok miatt a kifizetett kártérítési összeg visszafizetését kéri. A párjának lehetősége van írásban részletfizetési kérelmet benyújtani a biztosítótársaság részére, amelynek engedélyezése esetén kamatmentes részletekben történhet a kifizetett kártérítési összeg visszatörlesztése.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.