2013.12.05. 13:42

Tisztelt biztosításdoktor!

November végén eladtam a személygépjárművemet, amivel kapcsolatban az eladás előtt észrevettem, hogy augusztus elején megszüntetésre került a rá kötött kötelező biztosítás díjnemfizetés indokával. Szintén november végén vásároltam egy új autót, amire azonnal megkötöttem a kötelező biztosítást egy másik biztosítónál. Tisztában vagyok a fedezetlenségi díj fogalmával, de én semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam róla hogy augusztustól novemberig fedezetlenségi díjat kellene fizetnem az előző gépjárműre és mivel már nincs is a tulajdonomban, ezért semmiképp se szeretném utólag megfizetni. Az új gépjárművemre kötött biztosításnál (egy másik biztosítónál) ez csupán annyi hátrányt jelentett, hogy rosszabb bónusz kategória besorolást kaptam.

A kérdésem az lenne: milyen büntetést kaphatok a fedezetlenségi díj meg nem fizetése miatt, illetve ki az aki ezt számon kérheti rajtam? Tisztában vagyok a Magyar Biztosítók Szövetségének meglétével, de a gyakorlatban valóban megpróbálják behajtani rajtam ezt az összeget? Egyáltalán ki értesíti őket erről? Mi van akkor ha az ő felszólításukra se vagyok hajlandó megfizetni ezt (az igencsak nagy) összeget, hiszen már semmi közöm sincs az autóhoz?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Zsófi

Tisztelt Érdeklődő!

A fedezetlenségi díjról az Ön által új gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződési ajánlatot befogadó biztosító a kárnyilvántartóból történő előzmény szerződés - amelyről a bonusz átvezetését kéri - lekérdezése után tudomást szerez és behajtásáról intézkedhet, csekket küld a befizetendő összegről. Amennyiben Ön ezen összeg befizetését nem teljesíti az új szerződésre befizetett összeget úgynevezett díjfeltöltéssel kezelheti a biztosító. Jelenleg azért van rosszabb bonusz besorolásban, gondolom A/0 fokozatban mert az előzményszerződés lekérdezése folyamatban van. A fedezetlenségi díj behajtása végett a biztosító jogi lépéseket is tehet, amennyiben felszólítása eredménytelenül zárul. Az új gépjárműre kötött szerződés pedig díjhiány miatt érvénytelenné válik esetleges okozott kár esetében nem nyújt fedezetet a térítéshez.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.