2013.12.09. 09:28

Tisztelt Biztosításdoktor!

2013 nov. 23-án vásároltam használt autót, melyre a Netrisken keresztül 24-én már biztosítást is kötöttem B10-ben. 2013 dec.7-én két levelet is kaptam a biztosítótól. Az egyikben a kötvényem, stb. volt, a másikban egy csekk egy elszámolással sokkal nagyobb összeggel megfejelve. Ebből azt hámoztam ki, hogy az előző tulaj nem fizette a kötelezőt és azt rajtam akarják leverni, jogszabályi hivatkozással (2009 LXII. trv. 22.). Miután Ön szeptemberben valakinek ebben a témában azt válaszolta, hogy tulajdonos váltás esetén a fedezetlenségi díj nem terhelhető az új szerződésre, legyen kedves megadni a szükséges jogszabályi helyet jogos védekezésemhez, különösen ha az illető elérhetőségét és előző biztosítóját is meg tudom jelölni.

Segítségét köszönöm! Etele

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra az alábbiakban küldöm a MABISZ honlapon is megtalálható hivatkozást, amelynek tartalma szerint a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó köteles a fedezetlenségi díjat is megfizetni díj nem fizetés miatt történő gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megszűnése esetén.

"Az üzemben tartó köteles a fedezetlenségi díjat megfizetni. A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt. Az üzemben tartó a kiszámított fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt - a biztosítási időszakra járó díj teljes megfizetése esetén 30 napos határidővel - köteles megfizetni. Lényeges változás 2013. január 1-jétől, hogy ha az Ön szerződése díj nem fizetés miatt megszűnt, akkor a jogszabályban kötelezően előírt - a megszűnt szerződését kezelő biztosítójához történő - visszakötéskor nemcsak a fedezetlenségi díjat és a türelmi időre járó díjat, hanem a biztosítási időszakra hátralévő teljes díjat is meg kell fizetnie."

Jelen esetben mivel tulajdonjog átruházási szerződés / adás-vétel/ került megkötésre és Ön ezt követően biztosítást is kötött a vásárolt gépjárműre a fent említett hivatkozás csak a gépjármű régi tulajdonosával szemben érvényesíthető, amennyiben Önnek nincs ezen szerződés megkötését megelőzően díj nemfizetéssel megszűnt gfb. szerződése. Kérem vegye fel a kapcsolatot adategyeztetés céljából a választott alkuszcéggel vagy az illetékes biztosítótársaság ügyfélszolgálatával és kérje segítségüket, mert valószínűleg a díjfizetési különbözet a bonusz átvezetés sikertelenségéből adódik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.