Lejárt jogosítvánnyal okoztam balesetet

2014.01.02. 17:08

Jeges úton jobbra kanyarodtam, de közben az én sávomban, nagy sebességgel került ki egy parkoló járművet az ellenfelem. Én félig bekanyarodva megálltam, de Ő megcsúszott, engem érintve, egy parkoló járműnek ütközött. A kár 833 ezer az Ő kocsiján, az enyémen karcolás.

A rendőrség engem hozott ki hibásnak, a jobbkéz szabály meg nem adása miatt. Fellebbezésem hatására "csak" pénzbüntetést kaptam, sajnos nem vittem bíróság elé az ügyet, lustaságból inkább fizettem. A jogosítványom még öt évig érvényes volt, viszont az orvosi alkalmassági lejárt két nappal a baleset előtt. A baleset utáni legelső rendelésen, azaz három nappal később megkaptam a hosszabbítást öt évre.

A biztosító mindenféle mérlegelés, vizsgálat nélkül rajtam követeli a teljes kárösszeget. Jogosan? Milyen alapon kezel azonos szinten egy valóban jogosítvány nélkül, vagy alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett károkozóval? 28 éves jogosítványom van, nagyon gusztustalannak tartom az eljárásukat.

A rendelet, amire hivatkoznak meglehetősen spongyán fogalmaz, jogosítvánnyal nem rendelkező vezetőt említ. Nekem volt jogosítványom, ráadásul az intézkedő rendőr helyszíni bírság nélkül, vissza engedett a forgalomba. Természetesen a KGFB rendben volt.

Várom válaszát:  F Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak teljesen jogosak hiszen, mint írta a baleset időpontjában ugyan nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel, de 3 nap múltán mint írta orvosi alkalmassági vizsgálat alapján jogosítványa megújításra került, azaz közrehatás a balesettel kapcsolatosan nem állapítható meg, mivel nem megromlott egészségi állapota idézte elő az ütközést.

A baleset leírt módon való bekövetkezése esetén a felelősség kérdése vitatott lehet a nagysebességű kikerülés és az álló gépjárműnek ütközés következtében.

Kérem a fent említettek értelmében megújított jogosítványának másolatát bocsássa a biztosító rendelkezésére és kérje állásfoglalásuk felülvizsgálatát levélben kárszámra történő hivatkozással.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.